10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Prosinečki: “Moramo tražiti alternative jer nemamo toliko odbrambenih igrača.”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas na Ilidži pred utakmice Lige nacija protiv Sjeverne Irske u Belfastu i Austrije na domaćem terenu. Selektor bh. tima Robert Prosinečki istakao je da je Liga nacija zanimljivo takmičenje, u koje nažalost ulazi bez tri važna igrača iz odbrane, što mu je dosta zakomplikovalo pripreme za ogled 8. septembra u Belfastu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz to i Eldar Čivić, još jedan defanzivac ima problema sa povredom, ali za njega postoje šanse da, ipak, bude među putnicima za Sjevernu Irsku.

– Svi su došli, doktori i medicinska služba je već pregledala sve te igrače koji su, nažalost povrijeđeni. I Nastić i Bičakčić i Vranješ neće ići s nama u Sjevernu Irsku. Tako da neće biti ni u konkurenciji za Austriju. Čivić će ostati, kaže da se ta povreda može sanirati, tako da će on biti u konkurenciji -, kazao je Prosinečki i istakao da naknadnih poziva za Sjevernu Irsku neće biti, jer je nemoguće izvaditi vize, dok će za Austriju vjerovatno pozvati nekoga.

- OGLAS -

Liga nacija je novo takmičenje Evropske fudbalske federacije (UEFA) u kojem se BiH nalati u grupi “3“ lige “B“ sa selekcijama Sjeverne Irske i Austrije.

– Ovo je jedno zanimljivo takmičenje, zato što nemamo prijateljskih utakmica, a uz to postoji šansa za odlazak na Evropsko prvenstvo. Mislim da to više znači manjim reprezentacijama, koje imaju veće šanse za otići na veliko takmičenje. Zanimljivije je, mislim da dobili dvije dobre reprezentacije. Sjeverna Irska koja je zamalo otišla opet na jedno veliko takmičenje. Austrija koja je pokazala sa novim trenerom i pobjedom protiv Njemačke jednu veliku ozbiljnost. Imaju par igrača koji su ekstra klase. Tako da će to biti dobri testovi za nas. Očekujem da ćemo mi, uz probleme koje imamo sa igračima i koji imaju kvalitet nešto promijenit. Stoga očekujem odlične utakmice i baš se veselim, jer mislim da su to utakmice po mjeri za nas -, istakao je Prosinečki.

Dodao je da je u nekim razmišljanjima za duel sa Sjevernom Irsko u planu imao Nastića, Vranješa i Bičakčića, zbog čega će sada morati mnogo toga da promijeni.

– Moraćemo tražiti alternative, pa ćemo vidjeti. Sigurno da je problem, jer nemamo toliko odbrambenih igrača. Možemo zvati za Austriju, pa ćemo vidjeti poslije ove utakmice, da imamo veći broj odbrambenih igrača. Međutim, nema plakanja. Ono što imamo s tim ćemo igrati. Vjerujem u ove momke, da oni to mogu, mislim da su to kroz ove četiri prijateljske naše utakmice pokazali da mogu svi igrati i da možemo igrati jako dobar nogomet i tamo ćemo sigurno ići na pobjedu –, zaključio je selektor bh. fudbalera.

Elvis Sarić, fudbaler južnokorejskog Suwon Bluewingsa kazao je da se dobro snašao u novoj sredini.

– Snašao sam se super, odlično su me prihvatili. Što je najbitnije zdrav sam i igram stalno. Imamo dvije jako bitne utakmice. Zato smo se i pripremali. Na nama je da ovih par dana iskoristimo što bolje i ostvarimo dobar rezultat –, kratak je bio Sarić.

Prosinečki je, između ostalog, rekao i da će se sutra vidjeti i razgovarati sa Asmirom Begovićem, golmanom engleskog Bournemoutha, kojeg nije pozvao za ogleda sa Sjevernom Irskom i Austrijom.

Fudbalsku reprezentaciju BiH na otvaranju Lige nacija očekuje duel sa Sjevernom Irskom, 8. septembra u Belfastu. Potom će u drugom kolu grupe “3“ lige “B“ bh. fudbaleri na zeničkom Bilinom Polju ugostiti Austriju.
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA