20.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Protiv Finske 4-3-3, Prosinečki traži pravu zamjenu za Pjanića

Bosna i Hercegovina će u subotu popodne utakmicom protiv Finske nastaviti kvalifikacije za Euro 2020.

Do sada smo pobijedili Armeniju (2:1) i remizirali sa Grčkom (2:2), pa smo treći sa četiri boda na saldu. Finska je također pobijedila Armeniju (u gostima 0:2), te izgubila u Italiji (2:0).

Selektor Robert Prosinečki svjestan je da je Finska vrlo neugodan protivnik protiv kojeg se svaka ekipa lako može “okliznuti”. U prilog tome ide i informacija da nisu primili gol u pet posljednjih utakmica na svom terenu, te da kući nisu izgubili gotovo dvije godine.

- OGLAS -

Glavna tema svih analiza uoči ove utakmice je pitanje ko će zamijeniti Miralema Pjanića koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Grčke.

U veznom redu Prosinečki praktično ima dvije glavne opcije – da Pjanića zamijene Cimirot ili Vrančić.

- Advertisement -

Opcija sa Cimirotom bi reprezentaciji donijela još veću kontrolu sredine terena, ali bi opcija sa Vrančićem omogućila bolji protok dubinskih lopti prema našem napadu, piše BiH.ba. 

S obzirom na dosadašnje iskustvo, te činjenicu da se reprezentativni fudbal odavno igra za bodove, a ne za ljepotu – pretpostavka je da će prednost dobiti Cimirot.

Dakle, na golu je siguran Šehić, u odbrani bi trebali gledati Bičakčića, Šunjića, Zukanovića i Ćivića. U veznom redu očekujemo Bešića, Sarića i Cimirota, a u napadu Duljevića, Višću i Džeku.

To ipak ne znači da ćemo igrati defanzivno jer je selektor Prosinečki rekao kako imamo bolju ekipu i da imamo pravo, uz svo poštovanje prema kvaliteti Finske, razmišljati o pobjedi koja bi nam mogla biti i ključna u nastavku kvalifikacija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA