12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Stižu nam nova nogometna pravila

Nakon što je godinama, na čelu s osramoćenim i smijenjenim Josephom Blatterom, bila sinonim za korupciju i leglo ilegalnih aktivnosti, svjetska krovna nogometna organizacija konačno je povratila povjerenje.

 

-Privilegiranih i zapostavljenih više nema, sada su svi ravnopravni-, mantra je aktualne rukovodstvene struje s predsjednikom Giannijem Infantinom.

- OGLAS -

 

-Prije je FIFA ulagala 360 miliona dolara, a sada ulažemo milijardu i 700 miliona dolara. Za taj novac je potrebno raditi. Naravno, to nije novac FIFA-e. To je novac od nogometa i ondje ga treba vratiti. Kontrola novca je velika, a monitoring je sveprisutan. Potrebna je dokumentacija da bi se opravdalo gdje novac odlazi. Ne možemo nikome zabraniti da bude kriminalac, ali sve će biti u tom slučaju dokumentirano. Ništa se ne može sakriti i lagano će se pokazati ako je netko kriminalac. Moram istaknuti da je u kandidaturi za SP 2026. u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku domaćinstvo dodijeljeno na temelju prvi put napravljenih studija o najboljim ponudama. Nije bilo nikakvog političkog utjecaja-, obrazložio je Infantinov glavni savjetnik Zvonimir Boban na press konferenciji održanoj u Sarajevu.

- Advertisement -

 

Drugi najmoćniji čovjek svjetskog nogometa prokomentirao je i neizostavno pitanje o videotehnologiji.

 

“Prvenstveno ćemo nastojati zaštititi duh i tradiciju nogometne igre”, istaknuo je Zvonimir Boban i argumentirao:

 

-U današnjem vremenu nije se moglo prihvatiti da se naprave kardinalne greške, a da jedino sudac nema šansu to vidjeti, a da čitav stadion za sekundu vidi. Jednostavno, to nije bilo podnošljivo. Medijski svijet se potpuno promijenio. Danas je sve na društvenim mrežama, bilo bi nedopustivo da se tehnologija ne umiješa u nogomet. Na primjeru VAR-a možemo govoriti o izumu tehnologije koji doprinosi donošenju pravilnih odluka.-

 

Najavio je i skorašnju promjenu pojedinih nogometnih pravila. Jedno posebno veseli jer mnogi nogometni zaljubljenici već godinama protestiraju protiv kradljivaca vremena zbog kojih se i igra manje efektivno.

 

-Neka pravila ćemo promijeniti, ali ne može se dirati u esenciju nogometa. Već ih testiramo i FIFA će ih implementirati vjerojatno u martu 2019. godine. Prvo od tri nova pravila jest da sudac može poslati igrača na najbliže mjesto da izađe s terena kako bi se izbjeglo oduzimanje vremena, da može dodijeliti žuti karton svima koji sjede na klupi te da prilikom izvođenja lopte iz peterca igrač loptu može primiti unutar šesnaesterca-, potvrdio je Zvonimir Boban koji savjetničku funkciju obnaša od maja 2016. godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA