12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Zdravku Mamiću će biti oduzeti milioni, stanovi, skupocjeni autmobili, šume, bodica…

Utvrđeno je da je novčani iznos od 52 milijuna i 37 hiljada kuna imovinska korist koju je Zdravko Mamić ostvario kaznenim djelom i taj novac sad postaje imovina Republike Hrvatske, piše 24sata.hr.

Također, u presudi se navodi da je preko 105 hiljada kuna s Mamićevog računa, te iznosi od preko 30 hiljada eura i preko 78 hiljada eura s računa Ive Mamić, kao i iznos od preko 6 hiljada eura s računa Lucije Mamić, također dio kazneno stečene imovinske koristi koja se mora prenijeti u državni proračun, pod prijetnjom ovrhe.

Uz to, oduzimaju se iznosi pronađeni prilikom pretrage porodične kuće, a koji iznose preko 21 hiljade eura i oko 17 hiljada kuna. Također, i 7 miliona kuna koji su s depozitnog računa Županijskog suda u Zagrebu prebačeni u državni proračun još 2015. proglašeni su imovinskom koristi stečenom kaznenim djelom.

- OGLAS -

Mamić ostaje i bez stanova na Trgu Petra Preradovića koji formalno glase na njegovu suprugu, a od kojih jedan ima osam prostorija i 164 kvadrata te zajedno s garažom i dvorištem vrijedi oko 6.7 miliona kuna, a drugi, od pet prostorija, vrijedi oko 2.8 miliona kuna.

Presuda nalaže i oduzimanje više vrijednih nekretnina u Gorskom kotaru, među kojima su dvorište, ruševina, šume i putevi, svi u vlasništvu Marine Mamić, a koji vrijede po stotine hiljada kuna. Među njima je i ogromna šuma livadom od preko 45 hiljada kvadrata vrijedna preko milion kuna. Na tom području se nalazi i vikendica koja glasi na Mamićevu ženu.

- Advertisement -

Država će uzeti i stan od 190 kvadrata u zagrebačkoj Radničkoj cesti koji se vodi na Vanju Horvat, a vrijedi preko tri milijuna kuna, uz garažno mjesto od 102 tisuće kuna.

Mamić će ostati i bez brodice od 1.6 miliona kuna, automobila Bentley u vlasništvu Marine Mamić vrijednog 873 hiljade kuna, kao i Audija 2.0 vrijednog 374 hiljade kuna u vlasništvu Vanje Horvat. Mamić mora uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od 25.5 miliona kuna.

Što se tiče Zdravkovog brata i bivšeg trenera Dinama Zorana, on mora vratiti oko 2.7 miliona kuna. Uz to, ostaje i bez 6.284 eura s računa bivše supruge, kao i bez automobila Land Rover Evoque, vrijednog 210 hiljada kuna, također u vlasništvu Ane Mamić. Zdravkov brat mora u proračun uplatiti i razliku do ukupnog iznosa imovinske koristi od gotovo 25.9 miliona kuna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA