22.7 C
Sarajevo
02.10.2024

Legendarna utrka: Uganđanin osvojio zlato na 10.000 metara

U završnici utrke, Cheptegei je briljirao, prešavši sve svoje konkurente u završnom sprintu i ostavivši ih iza sebe.

Ugandski trkač Joshua Cheptegei osvojio je zlatnu medalju u utrci na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, dodajući ovu pobjedu svojoj prethodnoj zlatnoj medalji na 5000 metara iz Tokija 2021. godine.

Cheptegei je postavio novi olimpijski rekord s vremenom 26:43.14 minuta, nadmašivši dosadašnji rekord čuvenog Kenenise Bekelea iz 2008. godine.

U početku utrke, 27-godišnji Cheptegei, koji također drži svjetski rekord na ovoj dionici, držao se začelja grupe, polako povećavajući tempo nakon sedam kilometara. U završnici utrke, Cheptegei je briljirao, prešavši sve svoje konkurente u završnom sprintu i ostavivši ih iza sebe.

- OGLAS -

Utrka je bila izuzetno brza, s dvanaestoricom trkača koji su trčali brže od prethodnog olimpijskog rekorda. Etiopljanin Berihu Aregawi zauzeo je drugo mjesto s vremenom 26:43.44, dok je Amerikanac Grant Fisher osvojio bronzu s vremenom 26:43.46, u tijesnom foto-finišu.

Ova izuzetno napeta i brza utrka ostat će upamćena kao jedna od najuzbudljivijih na Olimpijskim igrama, sa šestoricom najbržih trkača koji su završili unutar jedne sekunde.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA