20 C
Sarajevo
08.09.2024

Nevolje uoči Olimpijskih igara: Zbog količine bakterije E. Coli, rijeka Sena nesigurna za plivače

Nekoliko sedmica prije početka Olimpijskih igara u Parizu, rijeka Sena još uvijek nije sigurna za kupanje većinu dana zbog visokih razina bakterije E. Coli u vodi, prema službenim podacima.

Službena testiranja grada Pariza pokazuju da su razine E. Coli na mostu Aleksandra III, gdje se triatlonska takmičenja planiraju započeti kasnije ovog mjeseca, bile iznad prihvatljivih većinu dana – čak 22 od 30 – između 3. juna i jula 2, potencijalno izlažući sportaše ozbiljnim zdravstvenim rizicima.

Međutim, vlasti tvrde da je došlo do općeg poboljšanja kvalitete vode Sene jer su se vremenski uvjeti posljednjih sedmica poboljšali i sada su “sigurni za Olimpijske igre”.

- OGLAS -

“Imamo vrijeme koje više odgovara sezoni”, rekao je Antoine Guillou, zamjenik gradonačelnika Pariza, za CNN u telefonskom intervjuu. “Kvaliteta Seine je dobra”.

Gradonačelnica Pariza izjavila je u za francuski radio da će zaplivati ​​u gradskoj rijeci Seini, u pokušaju da pokaže da je prikladna za Olimpijske igre uprkos stalnim problemima oko čistoće.

- Advertisement -

Gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je za radio France Inter da će voda biti “očišćena, to je sigurno”.

Službeni podaci pokazuju da jednokratne padavine mogu brzo uzrokovati ponovno povećanje razine E. Coli.

Tek 30. juna, nakon kiše prethodnog dana, razine E. Coli porasle su na oko 2000 CFU/100 ml na mostu Alexandra III. To je dvostruko više od razine potrebne za “dobru” kvalitetu vode, prema standardima Svjetskog triatlona.

Ako su razine E. Coli iznad 1000 CFU/100 ml, plivačka etapa triatlona morat će se otkazati, prema pravilima natjecanja Svjetskog triatlona, ​​osim ako medicinski odbor organizacije ne odluči da se utrka može nastaviti.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu trebala bi se održati na Seini 26. jula ako struje ne budu prejake. Nedavna proba 24. juna otkazana je zbog jakih vodotokova izazvanih obilnom kišom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA