17.7 C
Sarajevo
02.07.2024

Rusima dozvolili nastup na Olimpijskim igrama, oni se odlučili povući: “Ovo su ponižavajući uvjeti!”

MOO, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. najprije zabranio sportistima Rusije i Bjelorusije sudjelovanje na međunarodnim takmičenjima, od tada je postupno odobravao njihov povratak na takmičenjima, pod neutralnom zastavom i pod određenim uslovima.

Ruski džudo savez odlučio je ne poslati svoje predstavnike na Olimpijske igre u Parizu, osuđujući “ponižavajuće uvjete” Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji je u petak odobrio samo četiri ruska džudaša u 14 kategorija.

Reagujući na novi popis ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je dopušteno učestvovanje na Igrama koji je MOO objavio u petak navečer, ruski džudo savez objavio je svoju odluku o bojkotu takmičenja, u priopćenju objavljenom u noći s petka na subotu.

- OGLAS -

“Ruska džudo reprezentacija neće prihvatiti ove ponižavajuće uvjete”, ističe Ruski džudo savez te dodaje da smatra da “ovakvi postupci MOO-a potkopavaju vjerodostojnost olimpijskog pokreta” i “uništavaju status Olimpijskih igara kao najvažnijeg sportskog događaja u svijetu”.

“Od 17 džudaša koji su se kvalificirali za Olimpijske igre, MOO je samo četvorici odobrio učestvovanje”, navodi dalje Ruski savez. “Bez ruskih sportaša džudo takmičenja na Igrama bit će nepotpuna.”

- Advertisement -

Da je 17 ruskih džudaša skupilo dovoljno bodova da se kvalificira, samo 14 je moglo otići u Pariz: svaka nacija može prijaviti samo jednog džudaša po težinskoj kategoriji (sedam ženskih kategorija, sedam muških).

MOO, koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. najprije zabranio sportašima Rusije i Bjelorusije sudjelovanje na međunarodnim takmičenjima, od tada je postupno odobravao njihov povratak na takmičenja, pod neutralnom zastavom i pod određenim uvjetima.

Da bi bili pozvani, “neutralni pojedinačni sportaši” morali su proći kvalifikacije i dvostruku provjeru od strane međunarodnih federacija, a zatim MOO-a da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu povezani s ruskom, odnosno bjeloruskom vojskom.

I dok je 17 ruskih džudaša prošlo kvalifikacije, mnogi od njih nisu prošli drugu. Samo su Dali Liluashvili, Elis Startseva, Makhmadbek Makhbadbekov i Valerii Endovitskyi imenovani na popis MOO-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA