20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Spašen tenis u Sarajevu: Nova dvorana u Centru Safet Zajko se prostire na 2.500 kvadrata, ima četiri terena

Kako su rekli iz Teniskog kluba GEM, tenis u Sarajevu je napokon dobio svoj dom, pošto je u Centru Safet Zajko izgrađena prva namjenska teniska dvorana u glavnom gradu BiH.

Ranije su teniseri mogli trenirati u Zetri, ali često su se pojavljivali problemi s terminima zbog zastupljenosti ostalih sportova u olimpijskoj dvorani, kao i kulturnih i drugih manifestacija koje su ih “tjerale” van nje.

Dvorana u Centru Safet Zajko se prostire na 2.500 kvadrata, ima četiri terena i sada više od 200 dječaka i djevojčica posjeduje mogućnost da tenis trenira 365 dana u godini, a u dvorani se mogu igrati i profesionalni mečevi.

- OGLAS -

“Mi tenis nismo mogli trenirati ni ljeti. Ako kiša padne, nismo mogli da treniramo. Teniseri iz Bosne i Hercegovine su odlazili zbog takvih uslova, a da biste postali profesionalni teniser morate imati infrastrukturu koja omogućava četiri sata tenisa dnenvo. Sarajevo to dosad nije imalo”, rekao je Aljoša Delić, direktor TK GEM.

Delić je pohvalio potez načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, koji je odlučio novac iz budžeta usmjeriti u izgradnju dvorane.

- Advertisement -

“Zahvaljujući razumijevanju načelnika Semira Efendića, što sam njemu i rekao, spašen je tenis u Sarajevu. Ja nisam imao izlaz, 25 godina sam tu i tačno sam imao viziju kako to treba izgledati. Zahvaljujem mu se jer je spasio 200 djece u tenisu, a s ovom dvoranom možemo primiti još više njih. Da se ovo nije desilo, ja se vjerovatno više ne bih bavio ovim sportom”, kaže Delić.

U dvorani su izgrađene i nove svlačionice i mokri čvorovi, kako za djecu koja treniraju, tako i za goste koji sada imaju adekvatne uslove u ovom centru.

“Dva terena su ‘normalnih’ dimenzija za igranje mečeva, a dva su pomoćna terena za razvoj teniske škole. Imamo svlačionice i mokre čvorove za malu djecu, kao i za goste. Onda imamo mušku i žensku svlačionicu, a svaki teren ima svoju tribinu”, objašnjava Delić koji je oduševljen uslovima u kojim sada funkcioniše TK GEM.

“Jutros je u Sarajevu bilo -12 stepeni Celzijusa, a ovdje unutra je bilo 18 stepeni u dvorani. Napravljeni su idealni, svjetski uslovi za trenažni proces”, dodao je Delić, što potvrđuje i Nerman Fatić, drugi najbolji bh. teniser koji je ranije išao u Italiju kako bi u zimskim mjesecima mogao trenirati.

“Treniram u Italiji i stvarno se ovo ne razlikuje od nekih dvorana po svijetu. Čak neke dvorane u kojim se igraju turniru su poput ove”, istakao je Fatić.

Uslovima u Centru Safet Zajko oduševljen je i Aldin Šetkić, još jedan bh. teniser koji sada tu održava svoju formu.

“Dešavalo se ranije da igramo na temperaturi od -1, -2 stepena Celzijusa, ali morali smo. Igrao sam preko 20 Grand Slam turnira, bio sam među najboljih 150 tenisera svijeta i sretan sam zbog ovoga. Zaista će sada djeca u cijelom Sarajevu imati priliku da se počnu baviti tenisom. Svi s uživanjem dolazimo ovdje i mogu misliti koliko se tek raduju djeca što će doći u toplu dvoranu i moći igrati tenis 365 dana u godini”, istakao je Šetkić, a u ovoj dvorani sada trenira i naš talentovani teniser Afan Neković, državni prvak i U-16 reprezentativac BiH.

“Sarajevo je napokon dobilo tenisku dvoranu. Općina Novi Grad je prva da je to učinila, a samim tim smo mi klub kojio sada ima najviše članova. Napokon tenis u Sarajevu ima svoj dom”, zaključio je Delić svoju priču.

Osim profesionalnih tenisera i djece koja započinju svoje karijere u ovoj dvorani, u istoj svoje teniske vještine mogu testirati i rekreativci, pošto je dvorana i njima dostupna u večernjim terminima radnim danima, kao i vikendom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA