12 C
Sarajevo
27.04.2024

Završnica Svjetskog kupa u Saalbachu, Elvedina Muzaferija među 25 najboljih u spustu i superveleslalomu

Finalne utrke 58. sezone Svjetskog kupa “Audi FIS ski” u alpskom skijanju za muškarce i žene bit će održane danas i sutra, te od 22. do 24. marta u Saalbachu. Završnica sezone ujedno će biti i generalna proba za 48. FIS Svjetsko prvenstvo koje će se u ovom austrijskom ski centru održati 2025. godine.

Tokom finala održat će se muške i ženske utrke u četiri discipline: spustu, superveleslalomu, slalomu i veleslalomu. Pravo nastupa u finalu imaju po 25 najboljih u poretku Svjetskog kupa u svakoj disciplini, kao i aktualni juniorski svjetski prvaci i prvakinje. Bodove sa završnih utrka će osvojiti samo najboljih 15 skijaša i skijašica u svakoj disciplini.

Organzaoriti utrka ne očekuju problema na  stazama zbog vremenskih naprilika, kakve su bile u većini skijaških centara tokom sezone, zbog kojih su mnoge utrke bile otkazane.

- OGLAS -

“Staze su u odličnom stanju i iz današnje perspektive ništa ne stoji na putu uzbudljivom finalu Svjetskog kupa”, rekao je Hannes Trinkl, FIS-ov direktor utrka za brze discipline.

Za razliku od uobičajenog, finale Svjetskog kupa ove će godine biti podijeljeno u dva vikenda.

Prvog vikenda (16. i 17. marta) bit će održane utke u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu za žene i muškarce, dok su takmičenja u brzim disciplinama, spustu i super G-u na programu od 22. do 24. marta.

Za ljubitelje skijanja u Bosni i Hercegovini posebno je interesantan drugi vikend kada su na rasporedu utrke u brzom discplinama u kojim će prvi put naša zemlja imati svoju predstavnicu – Elvedinu Muzaferiju, koja je sjajnim nastupima u nekoliko zadnjih utrka ispisala historiju i uspjela da se probije među 25 najboljih u spustu i superveleslalomu.

Dvadesetčetverogodišnja Visočanka nakon sedam ovosezonskih utrka u spustu zauzima 23. mjesto u ukupnom poretku, dok je u superveleslalomu također na 23. mjestu, nakon osam utrka ove sezone, čime je izborila nastupe u završnici sezone u tim disciplinama.

Muzaferija će na završnoj utrci superveleslaloma nastupiti 22. marta, a dan kasnije u utrci spusta.

Visočanka formu brusi u Italiji, na posljednjem kampu pred zvanične treninge spusta 20. i 21. marta u Saalbachu.

“Osjećam se jako dobro, dobro skijam, brza sam, sigurna sam na skijama i raduje me posljednja utrka u Saalbachu. Nadam se da će biti što više vas koji ćete navijati za mene u cilju ili ispred malih ekrana”,  izjavila je Muzaferija.

Najbolji plasmane ove sezone Muzaferija je zabilježila u švicarskoj Crans Montani (17. februara), kada je u spustu osvojila četvrto mjesto, te u norveškom Kvitfjelu (2. marta) gdje bila deveta u super G-u.

U Svjetskom kupu ukupno je osvojila 151 bod u od kojih 69 bodova u spustu i 82 u super G-u.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA