12.7 C
Sarajevo
04.07.2024

Željini Manijaci najavili novo izdanje memorijalnog turnira u čast legende

Navijačka grupa The Maniacs, koja bodri fudbalski klub Željezničar, najavila je na svojim zvaničnim stranicama odigravanje turnira u fudbalu.

Riječ je o memorijalnom turniru koji nosi ime Dževada Begića Đilde. Đilda je bio jedan od osnivača navijačke grupe The Manicas i njen vođa do početka opsade Sarajeva i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Đilda se među prvima uključio u odbranu glavnog grada i domovine, te se odmah istaknuo svojom hrabrošću, požrtvovanošću i predanošću. Upravo je na taj način, pomažući ranjenoj ženi na Pofalićima 11. jula 1992. godine, zauvijek napustio ovaj svijet. Đilda je pogođen snajperom s Grbavice, i to baš one za koju je živio.

- OGLAS -

O Đildi su napisane knjige i pjesme, snimljeni filmovi, a anegdote vezane za njegov život se ne prepričavaju samo među navijačima Željezničara već i među svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Naravno, posebno mjesto zauzima na južnoj tribini Stadiona “Grbavica”, gdje Manijaci redovno pokazuju da Đilda nije zaboravljen, da je i dalje uzor i primjer, te da je, kako vole istaknuti, bio njihov prvi i posljednji vođa u punom smislu te riječi.

- Advertisement -

Jedan od načina na kojeg se Manijaci prisjećaju Đilde jeste i memorijalni turnir u malom fudbalu kojeg organizuju svake godine na pomoćnom terenu “Grbavice”, a najavili su i ovogodišnje izdanje.

Turnir će se, za razliku od prethodnih izdanja, ove godine igrati dva dana – 20. i 21. jula, zbog lakše organizacije ekipa.

Pravo učešća na turniru će imati svi aktivni članovi navijačke grupe za 2024. godinu a detaljne informacije o cijeni kotizacije, prijavama i žrijebu će biti uskoro objavljene.

(20+) The Maniacs – Grupa će 20. i 21. jula organizovati turnir u… | Facebook

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA