17.7 C
Sarajevo
28.10.2024

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH: S više od pola miliona KM osigurat ćemo pomoć za 1.200 porodica

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdvojilo je sredstva u iznosu 503.201,59 KM za podršku domaćinstvima pogođenim poplavama. Uveden je, zapravo, novi program materijalne i stručne podrške tim domaćinstvima, a iznos će biti dodijeljen Crvenom križu FBiH.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojašnjava na koji način će biti implementiran ovaj program. Kaže da je riječ o novom programu vaučer asistencije za domaćinstva pogođena poplavama, koji se provodi u saradnji s UNICEF-om.

“Ova zajednička intervencija treba osigurati da pomoć dođe do svih kojima je potrebna, pri tome izbjegavajući dupliranje ili izostavljanje nekoga kome je pomoć doista neophodna. Program funkcioniše kroz koordinirani pristup, odnosno kreiranje jedinstvene liste korisnika i temelji se na jasno definisanim kriterijima i zajedničkom prikupljanju podataka, a uz podršku lokalnih komisija koje čine centri za socijalni rad, Crveni križ i civilna zaštita” – govori Delić za „Avaz“.

- OGLAS -

Naglašava kako očekuje da će, na ovaj način, pomoći gotovo 1.200 porodica.

“Trenutno smo u finalizaciji preliminarne liste korisnika, nakon čega će Crveni križ preuzeti obavezu podjele ovih sredstava shodno utvrđenim listama” – kaže Delić.

- Advertisement -

Ozbiljne štete tokom poplava pretrpjele su ustanove socijalnog zbrinjavanja Drin i Bakovići u Fojnici, a koje je ministar sa svojim saradnicima već prvog dana katastrofe posjetio. Preliminarne procjene štete za obje ustanove, kako navodi, govore da je riječ o više od milion KM. No, to, ističe, ne uključuje uništene zalihe hrane i potrepština iz magacina, vozila i traktora koji su totalna šteta zbog potapanja u Bakovićima, te oštećenje prilaznog mosta do ustanove Drin. 

“Zvanične procjene općinske komisije očekujemo u narednim danima” – kaže Delić. 

Nakon usvajanja Zakona o posredovanju u zapošljavanju, u toku je serija javnih rasprava o Nacrtu zakona o socijalnim uslugama. Govoreći o tome koje će benefite donijeti, Delić iznosi da Zakon o socijalnim uslugama predstavlja reformski zakon koji prvi put u Federaciji BiH uvodi sveobuhvatno regulisanje socijalnih usluga, uključujući njihovo finansiranje i licenciranje svih onih koji nude neku od socijalnih usluga u lokalnim zajednicama.

“To podrazumijeva dnevne i servisne centre za podršku osobama, djeci i porodicama djece s invaliditetom, dječije domove, domove za stare, javne kuhinje, sigurne kuće i druge oblike socijalnih usluga. Cilj ovog zakona je da se standardizuju i unaprijede socijalne usluge na teritoriji FBiH, kroz stabilno sufinansiranje sa svih nivoa vlasti, čime se osigurava njihova održivost. Trenutno, finansiranje socijalnih usluga zavisi od procjene pojedinačnih nivoa vlasti da li mogu i žele nešto od toga finansirati, što stvara nesigurnost i neujednačenost u pružanju ovih usluga” – objašnjava ministar Delić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA