11 C
Sarajevo
21.10.2024

Američki ministar odbrane iznenada stigao u Kijev: “Situacija je neizvjesna”

Američki ministar obrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) stigao je rano jutros u Kijev, u nenajavljeni posjet. Radi se o važnom posjetu jer dolazi u trenucima kad budućnost američke pomoći Ukrajini ovisi o ishodu američkih predsjedničkih izbora, a Rusija u isto vrijeme nastavlja ostvarivati ​​male, ali postojane uspjehe na bojišnici.

Austin će se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom obrane Rustemom Umerovim te će razgovarati o potrebama Ukrajine za oružjem i o tome kako SAD može nastaviti podupirati vojsku zemlje tijekom sljedeće godine, rekao je ministar maloj skupini novinara koji su njim u Kijev sinoć putovali u Kijev.

Posjet će mu također poslužiti kao “trenutak da se odmakne i pogleda luk američko-ukrajinskih odnosa u posljednje dvije i pol godine rata”, rekao je visoki dužnosnik obrane.

- OGLAS -

Međutim, Austin u Kijev ne ide slaviti pobjedu. Ukrajinci su u “vrlo teškoj” situaciji u ratu protiv Rusa dok se približava zima, rekao je dužnosnik.

Austin i Bidenova administracija u širem smislu vide multinacionalne koalicije kao ključni aspekt svoje ostavštine, posebice Kontaktnu skupinu za obranu Ukrajine – savez 57 zemalja i Europske unije koji je Austin prvi put sazvao dva mjeseca rata kako bi koordinirao trenutna vojna pomoć Ukrajini.

- Advertisement -

“Apsolutno je sjajno da je Ukrajina uspjela učiniti ono što je učinila”, rekao je Austin novinarima. “Uspjela je, naravno, zbog činjenice da smo je podržavali od samog početka i okupili smo 50 zemalja da budu dio te podrške.”

Američki dužnosnici nadaju se da će koalicije izdržati, ali potencijalna pobjeda Donalda Trumpa bacila je mnogo toga u sumnju. Bivši predsjednik odbio je prošlog mjeseca reći želi li da Ukrajina pobijedi u ratu, a Zelenskog je opisao kao “prodavača” koji “nikada nije trebao dopustiti da taj rat počne”.

Visoki funkcioner odbrane rekao je da Pentagon i dalje planira kao da će se podrška nastaviti, a Austin je u petak rekao: “Svaki dan gradimo dugoročne sposobnosti za Ukrajinu.”

“Svi smo mi svjesni političke neizvjesnosti u SAD-u, ali i u Ukrajini”, rekao je dužnosnik obrane.

Američki funkcioner također se nadaju da će dvostranačka podrška Ukrajini ostati prisutna u Kongresu. No, ni ona nije zajamčena. Ove godine se već odigrala velika borba u Kapitolu oko odobravanja dodatnog financiranja za Ukrajinu. Spor su raspirili krajnje desničarski republikanci koji se protive pomoći Ukrajini, a njihov utjecaj će samo rasti ako Trump postane predsjednik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA