8.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Američki stručnjaci za ljudska prava u analizi tvrde da Izrael čini genocid u Gazi

Američka organizacija Univerzitetska mreža za ljudska prava (University Network for Human Rights), zajedno sa drugim stručnjacima, izvršila je detaljnu pravnu analizu izraelskih aktivnosti od 7. oktobra, utvrdivši da se njime krši Konvencija o genocidu, javlja Al Jazeera.

“Konkretno, Izrael je počinio genocidna djela ubijanja, nanošenja ozbiljne štete i nanošenja uslova za život sračunatih da dovedu do fizičkog uništenja Palestinaca u Gazi, zaštićenoj grupi koja čini značajan dio palestinskog naroda”, međunarodni pravni stručnjaci iz ove organizacije.

Oni su dostavili svoj izvještaj od 100 stranica, “Genocid u Gazi: Analiza međunarodnog prava i njegova primjena na izraelske vojne akcije od 7. oktobra 2023.” zvaničnicima UN-a.

- OGLAS -

“Zaključci ovog izvještaja upozoravaju druge države na to da imaju obavezu da ne budu saučesnici i da rade zajedno na sprječavanju i kažnjavanju izraelskih eklatantnih povreda zabrane genocida. Oni također služe za jačanje trenutnih pravnih slučajeva protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde i protiv (Joe) Bidenove administracije u američkom saveznom sudu”, naveli su.

“Ovaj napad je bio događaj ekstrema: najsmrtonosniji sukob za novinare i humanitarne radnike ikada zabilježen, najveća stopa gladovanja ikad i više djece ubijeno u četiri mjeseca nego u svim sukobima u protekle četiri godine zajedno. Jednostavno rečeno, razaranja u Gazi je bez premca”, rekao je Thomas Becker, pravni i politički direktor UNHR-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA