25 C
Sarajevo
29.04.2024

Andrej Plenković zvanično otvorio 25. Međunarodni sajam privrede u Mostaru: Hrvatska poštuje BiH, imate našu podršku

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković zvanično je otvorio 25. Međunarodni sajam privrede u Mostaru.

“Ovaj sajam dolazi u vrijeme koje je posebno važno za BiH i želim od srca čestitati na povijesnoj odluci koje je donijelo Evropsko vijeće. Značaj te odluke je dalekosežan, značajan za reformski put i budućnost BiH, evropsku budućnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Jako mi je drago da se to dogodilo na temelju vaših zasluga i napora. Mislim da je ta dinamika toliko važna i dobra da vam od srca želim da je zadržite” – rekao je Plenković.

Istakao je da će BiH imati ogromnu podršku od Hrvatske u evropskom procesu.

- OGLAS -

“Poštujemo BiH, želimo pomoći u ovom procesu, kao što smo to činili do sada. Taj put bit će zahtjevan, međutim, vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Ulovili ste korak s drugim zemljama jugoistočne Evrope. Ali za BiH, po meni, ovo je ključna prekretnica. Nastojat ćemo unaprijediti i bilateralne odnose. BiH je među prvih pet izvoznih tržišta za hrvatsko gospodarstvo, druga ste zemlja u koju hrvatske kompanije ulažu” – naglasio je Plenković.

Dodao je da je važna saradnja i u području energetike.

“Spremni smo investirati za južnu interkonekciju. Želimo da taj sterateški energetski projekt ugleda svjetlo dana. Spremni smo ga finansijski podržati. Želimo da se unutar BiH postigne dogovor” – poručio je premijer Hrvatske.

Naglasio je da je danas odaziv na Međunarodni sajam privrede u Mostaru još veći nego što je bio proteklih godina. 

“Svi skupa smo prošli ogromne krize zadnjih godina. Sada smo u fazi gospodarskog oporavka. Imam veliko zadovoljstvo da otvorim ovaj 25. Mostarski sajam, da zaželim svim sudionicima dobre kontakte. Želim vam mnogo uspjeha i zahvaljujem za suradnju” – rekao je Plenković.

Na kraju je poručio da mu je drago što je uspostavljena zračna veza između Beograda i Mostara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA