30 C
Sarajevo
29.08.2024

Apokaliptični prizori HE “Ulog”: Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Ovim povodom oglasili su se iz Fondacije Atelje za društvene promjene.

“Postoji realna opasnost da ćemo mi biti posljednja generacija koja je zapamtila ljepotu i osjetila čari Neretve, uz Unu, najljepše bosanskohercegovačke rijeke.

Na poziv lokalnog stanovništva, jučer smo posjetili gradilište kontroverzne hidroelektrane (HE) “Ulog” kod Kalinovika i zabilježili užasavajuće prizore probnog punjenja akumulacije i zamućene i neprepoznatljive Neretve neposredno ispod brane visine 53 metra.

- OGLAS -

Još jednom napominjemo da je sigurnosni rizik ovog projekta najviše izražen među stanovništvom koje živi nizvodno, s obzirom na to da se projekat HE “Ulog” realizuje na lokalitetu s izuzetno nestabilnom geologijom tla. Naselje Ulog se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima.

Vlasti na svim nivoima i investitor EFT, u vlasništvu kontroverznog biznismena Vuka Hamovića, svjesno su ignorisale preporuke Bernske konvencije u vezi ovog projekta, kao i sigurnosni rizik koji nosi izgradnja ove ekološke bombe, dok je nedavno Vrhovni sud Republike Srpske odbio još tužbu Zeleni Neretva Konjic protiv ekološke dozvole za HE “Ulog”.

- Advertisement -

Situacija jeste teška, projekat je u poodmaklom, završnom stadiju, ali od Neretve ne smijemo i nećemo odustati! “Zeleni Neretva Konjic” nastavit će pravnu borbu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, dok Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine postupa po ovom slučaju i uskoro očekujemo konkretne informacije o njihovim aktivnostima.

Apelujemo na sve predstavnike medija u Bosni i Hercegovini i regionu da ovoj problematici daju dodatni prostor kako bi informacije doprle do što većeg dijela javnosti”, poručili su iz Fondacije.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA