7.7 C
Sarajevo
06.05.2024

Banjaluka obilježava 79 godina oslobođenja: Za Dan grada nagrade i Dačiću, Vulinu i Vučeviću (FOTO)

Predstavnici grada Banjaluka i entitetske vlasti položili su danas vijence na Spomenik “12 beba” povodom proslave Dana grada.

Centralno polaganje vijenaca održano je na Spomen-obilježje poginulim borcima NOR-a na Trgu palih boraca u podne.

Osim tradicionalnog svečanog prijema za delegacije od 19:00 časova biće uručene gradske nagrade na svečanoj akademiji u Sportskoj dvorani “Borik”.

- OGLAS -

Odbornici Skupštine grada Banjaluka odlučili su da Ključ grada sa Poveljom “Počasni građanin grada Banjaluka”, dobiju ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te posthumno general Momir Talić.

Zlatni grb grada Banjaluke biće dodijeljen ljekaru Snežani Kutlešić Stević, direktoru Kulturnog centra Banski dvor Mladenu Matoviću, senatoru RS Aleksandru Vulinu, ministru zdravlja Srbije Danici Grujičić, generalnom direktoru kompanije “M:tel” Jeleni Trivan, te Sportskoj dvorani “Borik”.

Plaketa “Sestre Gajić” biće dodijeljena Humanitarnoj organizaciji “Partner”, te Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa “DiabetNo1” RS.

Dan grada Banjaluka slavi se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je grad oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastaće se danas u Banjaluci sa potpredsjednikom Vlade Srbije, ministrom odbrane i mandatarom za sastav nove Vlade Milošem Vučevićem.

Goste iz Srbije dočekaće domaćin Draško Stanivuković koji je ranije naglasio da je Dan grada, dan oslobođenja i da se obilježava sa jednom jasnom porukom da “sloboda nema cijena, što je srpski narod kroz vjekovnu borbu iskusio i na svojoj koži osjetio”.

“Srpski narod osjetio je na svojoj koži težinu vijekovne borbe za slobodu, a ta borba i danas danas traje u različitim oblicima. Danas nas kao narod ne napadaju i ne pucaju na nas mecima, ali pucaju riječima ne bi li pokušali da ubiju istinu”, poručio je gradonačelnik.

Banjaluka obilježava 79 godina od oslobođenja od fašizma, nizom manifestacija uključujući i centralnu akademiju koja će biti održana večeras u dvorani Borik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA