15 C
Sarajevo
02.07.2024

Bez pomoći SAD-a, nema ni kontraofanzive: Ukrajina nadjačana 6:1 ruskim artiljerijskim udarima

Ukrajina se suočava sa katastrofalnom nestašicom artiljerije i municije dok rat protiv Rusije ulazi u treću godinu.

Ukrajinska kontraofanziva je mrtva, dok vojna potrošnja Kremlja “postavlja nove rekorde”, upozoravaju ukrajinski zvaničnici. Rusija sada brojčano nadmašuje ukrajinske artiljerijske udare za otprilike šest prema jedan.

“Nedostatak artiljerijskih granata i raketa dugog dometa utiče na sposobnosti naše vojske i mijenja naše planove”, rekao je zamjenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Havryliuk za The Post ove sedmice u Kijevu.

“Trenutno smo primorani da pređemo na odbrambenu operaciju.”

- OGLAS -

U međuvremenu, prošlo je dva mjeseca otkako su SAD poslale svoj posljednji paket vojne pomoći Ukrajini dok se Washington bori oko dodatnog zakona o finansiranju koji bi doprinio pomoći Kijevu za 60 milijardi dolara.

Prošle sedmice, ukrajinske oružane snage napustile su grad Avdiivka u oblasti Donjecka, navodeći nedostatak municije za uzvrat protiv ruskih snaga koje su još uvijek naoružane do zuba raketama i artiljerijom.

- Advertisement -

Čini se da su ruske snage također postale drskije zbog sve manje artiljerije u Ukrajini, rekao je George Barros, analitičar Instituta za proučavanje rata.

„Istrage otvorenog izvora dokumentovale su ruske snage koje koriste stacionarne artiljerijske vatrene položaje tokom dužeg vremenskog perioda – što je pokazatelj da Ukrajincima nedostaje municija za kontrabaterijsku vatru“, rekao je on.

Samo od 1. januara Ukrajina je izgubila više od 100 kvadratnih kilometara svoje zemlje zbog ruske okupacije, dodao je Barros.

„[Oni] će verovatno nastaviti da gube više jer Ukrajina nastavlja da se bori sa nedostatkom resursa“, rekao je on.

Naprezanje artiljerije primoralo je ukrajinske trupe da očajnički očuvaju ono što imaju, što šteti njihovoj sposobnosti da se brane – a kamoli da se prizemlje.

„Ukrajinske snage očigledno pate od gladi od granata najmanje od decembra 2023.“, dodao je.

Kako bi maksimalno iskoristio ono što im je ostalo, Kijev se okrenuo svom programu bespilotnih letjelica – kako bi izbjegao rasipanje dragocjenih zaliha artiljerijskih granata koje su preostale, rekao je potpredsjednik ukrajinske vlade Mihail Federov za The Post.

Od ukrajinskih trupa se sada traži da pucaju samo iz artiljerije nakon što su njihove snage potvrdile položaj mete pomoću optike dronova, kaže Federov, koji nadzire Ministarstvo za digitalnu transformaciju zemlje.

Vojnici sada koriste bespilotne letjelice za bacanje bombi ili raspoređuju bespilotne letjelice kamikaze da razbiju ruske snage, umjesto da pucaju iz artiljerije kako bi uklonili svoje protivnike, kaže Federov.

U međuvremenu, Rusi iskorištavaju situaciju ulažući napore da eliminišu haubice M777 američke proizvodnje koje mijenjaju igru i ispaljuju artiljeriju kalibra 155 mm u skladu sa standardima NATO-a, rekao je ukrajinski potpukovnik pod nadimkom “M1”.

“Rusi love haubice M777 zbog obima štete koju nanose neprijatelju”, rekao je oficir, koji je glavni inženjer zadužen za vojnu jedinicu koja popravlja i obnavlja moćne artiljerijske bacače.

Dok SAD odugovlače, drugi saveznici i partneri Ukrajine pokušavaju da popune praznine.

Evropska unija se takođe obavezala da će Ukrajini slati otprilike 2.300 artiljerijskih granata mjesečno od aprila do kraja godine, “pod pretpostavkom da EU ispuni svoje ciljeve, što ranije nije uspjela učiniti”, rekao je John Hardie, zamjenik direktora Rusije program u nestranačkoj Fondaciji za odbranu demokratija u Washingtonu, DC.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA