30 C
Sarajevo
19.06.2024

Biden: Na korak smo do preklasifikacije marihuane

Administracija predsjednika Bidena objavila je u četvrtak da je pokrenula formalni proces regulisanja kako bi se marihuana preklasifikovala sa kategorije I na kategoriju III, što je oznaka koju je držala više od 50 godina.

Ova objava slijedi nakon što je Ministarstvo pravde prošlog mjeseca najavilo namjeru da nastavi s preklasifikacijom marihuane na kategoriju III, što je preporučilo Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite prošle godine.

“Ovo je monumentalno. Danas je moja administracija napravila veliki korak u preklasifikaciji marihuane sa droge kategorije jedan na drogu kategorije tri. To je važan korak ka prevazilaženju dugotrajnih nepravdi”, rekao je predsjednik Biden u izjavi podijeljenoj na društvenoj platformi X.

- OGLAS -

“Današnja objava nadograđuje rad koji smo već obavili na pomilovanju rekordnog broja federalnih prekršaja zbog posjedovanja marihuane u lične svrhe. I dodaje se akcija koju smo poduzeli kako bi se uklonile prepreke za stanovanje, zapošljavanje, kredite za male biznise i mnogo više za desetine hiljada Amerikanaca”, dodao je.

Proces regulisanja uključuje otvaranje pravila za komentare javnosti, administrativno saslušanje i konačnu razmatranje od strane Agencije za borbu protiv droge.

- Advertisement -

Stručnjaci za politiku droga i marihuanu bili su razočarani ciljem Bijele kuće za preklasifikaciju, tvrdeći da to nije dovoljno da se riješe pitanja oko kriminalizacije marihuane.

Kako javlja Hill, oznaka ‘droga kategorije III’ znači da će marihuana i dalje nositi moguće kazne, iako će one biti manje pod novom kategorizacijom. Potpuna dekriminalizacija marihuane mogla bi se postići kroz Kongres usvajanjem zakona koje bi uklonilo drogu iz Zakona o kontrolisanim supstancama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA