24 C
Sarajevo
29.08.2024

Biden na udaru kritika nakon što je izjavio da je “učinio više za palestinsku zajednicu od bilo koga”

“Ako je Biden naš spasitelj, ko je onda naš neprijatelj?”
“Jedina stvar za koju je Biden učinio više kada su Palestinci u pitanju je povećanje broja njihovih žrtava izraelskim bombama koje finansiraju SAD“

Američki predsjednik Joe Biden se nedavno u intervjuu pohvalio da je on “učinio više za palestinsku zajednicu od bilo koga”, što je naišlo na oštre kritike aktivista za ljudska prava koji smatraju da on sada ovako govori jer razumije da je otuđio birače u zajednicama koje podržavaju palestinska prava.

Nakon što je izraelska vojska u utorak bombardovala školu u kojoj se nalaze raseljeni ljudi u centralnoj Gazi, jedan mladić je stajao na haotičnoj sceni sa fragmentom rakete u ruci. “Ovo je izraelsko-američka raketa“, rekao je.

“Gazili smo na leševe. Ne mogu opisati okrutnost onoga što se dešava”, rekao je muškarac na snimku koji je provjerila Al Jazeera nakon napada na području Nuseirata, u kojem je ubijeno 17 civila i povrijeđeno nekoliko desetina ljudi.

- OGLAS -

Ovakvi napadi s masovnim žrtvama bili su skoro svakodnevna stvarnost za Palestince u Gazi u posljednjih devet mjeseci.

Zvaničnici i civili na opkoljenoj teritoriji izrazili su ogorčenje što bombe koje su uništile njihove živote, u mnogim slučajevima, isporučuju SAD.

- Advertisement -

Nakon što je prošle sedmice u zračnim napadima na područje al-Mawasi u Khan Younisu ubijeno najmanje 90 Palestinaca, Ured za medije vlade Gaze okrivio je direktno SAD za napad.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden ima drugačiji stav o ulozi Washingtona u ratu.

“Ja sam osoba koja je učinila više za palestinsku zajednicu od bilo koga“, rekao je on u intervjuu koji je emitiran na internetu u ponedjeljak.

“Ja sam taj koji je stavio u funkciju sva sredstva. Ja sam taj koji se pobrinuo da Egipćane natjeram da otvore granicu… Ja sam taj koji je uspio okupiti arapske države da pristanu da pomognu Palestincima u hrani i skloništu”, rekao je Biden.

Dodao je: “Mislim, davao sam veliku podršku Palestincima“.

Kako navodi Al Jazeera, tvrdnja američkog predsjednika naišla na podsmijeh među palestinskim aktivistima za ljudska prava, koji su naglasili da Bidenova bezuvjetna podrška Izraelu podstiče “genocid” nad Palestincima u Gazi.

“Teško je odlučiti da li su ovi Bidenovi komentari arogantni, slijepi ili lažni. Čini se da sebi želi pripisati zasluge i za omogućavanje genocida i za to što je Palestincima dato malo lijekova, vode i hrane”, rekao je Amer Zahr, palestinsko-američki komičar i aktivista.

Lexis Zeidan, palestinsko-američka aktivistica sa u Detroitu, uputila je slične kritike.

“Jedina stvar za koju je Biden učinio više kada su Palestinci u pitanju je povećanje broja njihovih žrtava izraelskim bombama koje finansiraju SAD“, rekla je za Al Jazeeru.

Izraelska vojska, koju naoružavaju SAD, ubila je više od 38.000 Palestinaca u Gazi i sravnila velike dijelove teritorije, piše Al Jazeera.

Samoproglašeni cionista

U istom intervjuu sa novinarom Speedijem Mormanom, Biden je ponovo ustvrdio da se identificira kao cionista.

“Cionist se bavi pitanjem da li je Izrael sigurno utočište za Jevreje zbog njihove historije i toga kako su bili proganjani”, rekao je.

Biden je zatim pitao sagovornika da li zna šta znači biti cionista.

Kako navodi Al Jazeera, cionizam je jevrejska nacionalistička ideologija koja se pojavila u Evropi kasnih 1800-ih, pozivajući na uspostavljanje jevrejske države u Palestini, gdje su Jevreji u to vrijeme činili samo malu manjinu stanovništva.

Dok pristaše ove ideologije to predstavljaju kao oblik samoopredjeljenja, mnogi palestinski zagovornici prava tvrde da je cionizam doveo do oduzimanja posjeda i stalnog pokoravanja i ugnjetavanja Palestinaca.

Tokom intervjua, Biden je ponovio stav koji često ponavlja objašnjavajući svoj afinitet prema Izraelu: tvrdio je da Jevreji širom svijeta ne bi bili sigurni bez te zemlje.

“Da nema Izraela, svaki Jevrej na svijetu bi bio u opasnosti”, rekao je.

Kako navodi Al Jazeera, neki aktivisti kažu da se takvi komentari mogu smatrati antisemitskim stereotipom “dvostruke lojalnosti” – idejom da jevrejski narod mora biti lojalan Izraelu, bez obzira na porijeklo.

Eva Borgwardt, nacionalna glasnogovornica IfNotNow, jevrejsko-američke progresivne grupe koju predvode mladi, kritikovala je Bidenovu izjavu.

“Mnogi od nas razumiju ovu ponovljenu izjavu kao prijetnju našoj sigurnosti u ovoj zemlji. Kao predsjednik Sjedinjenih Država, Bidenov je posao da učini SAD sigurnimm za sve, uključujući i Amerikance Jevreje”, rekla je Borgwardt u izjavi za Al Jazeeru.

“Ako želi da zaštiti Jevreje, trebalo bi da se fokusira na borbu protiv stvarne i sadašnje opasnosti od bijelačkog nacionalizma, umjesto da šalje još bombi Izraelu kako bi produžio napad na Gazu, koji je ubio desetine hiljada Palestinaca i ostavio taoce da venu u zatočeništvu”, dodala je.

Podrška SAD-a Izraelu

Zahr, palestinsko-američki komičar, također je kritikovao Bidena zbog njegovog insistiranja da je cionista.

“Nakon devet mjeseci, on još uvijek prkosno i ponosno sebe naziva cionistom. Pa, u novembru će se vidjeti kako ta riječ nas tjera da glasamo”, rekao je Zahr za Al Jazeeru.

Zbog svoje nepokolebljive podrške Izraelu, Biden se borio da dobije podršku ključnih biračkih grupa u Demokratskoj stranci, uključujući mlade ljude, naprednjake i Arape i Amerikance muslimane.

Njegovi izborni problemi bili su se pogoršali nakon katastrofalne debate u junu, gdje je povremeno djelovao iscrpljeno i zbunjeno.

Dok Biden i najviši zvaničnici u njegovoj administraciji često naglašavaju svoju podršku Izraelu, predsjednik je umanjio tu podršku tokom intervjua s Mormanom.

Ahmad Abuznaid, izvršni direktor Američke kampanje za palestinska prava (USPCR), rekao je da Biden tvrdi da podržava Palestince jer razumije da je otuđio birače u zajednicama koje podržavaju palestinska prava.

“I tako je pokušao da postane saveznik pokreta, a zapravo ono što radi je da podržava genocid nad našim ljudima“, rekao je Abuznaid za Al Jazeeru.

“U ovom trenutku, on to naoružava. On to brani. On to podržava. I tako palestinski Amerikanci doživljavaju predsjednika Bidena i ove komentare. Komentari su uvredljivi. Oni su bez poštovanja”, istakao je.

Biden se ranije ovog mjeseca pohvalio da je popularniji u Izraelu nego u SAD-u. Ali kada je s Mormanom govorio a očekivanjima u vezi toga kako će arapski Amerikanci glasati, on je lažno tvrdio da SAD Izraelu šalju samo odbrambeno oružje.

“Odbio sam da im šaljem ofanzivno oružje koje su koristili, bombe od 90o kg i ostalo“, rekao je.

Iako su SAD ove godine zaustavile jednu pošiljku takvih bombi u Izrael, zvaničnici Bidenove administracije su naglasili da se prenos drugog oružja kontinuirano nastavlja na redovnoj osnovi.

U aprilu je Biden potpisao 14 milijardi dolara dodatne američke vojne pomoći Izraelu. A Pentagon je ove sedmice potvrdio da su bombe od više od 200 kg koje su bile dio suspendovane pošiljke odvojene i puštene američkom savezniku.

“Biden bi danas mogao zaustaviti ovaj genocid tako što bi zatvorio dovod neograničenih sredstava i oružja Izraelu. Ali umjesto toga, on dozvoljava Netanyahuu da radi što želi, više puta sebe naziva cionistom i radi ono što imperator radi – nedvosmisleno podržava Izrael jer Izrael osigurava interese SAD-a u arapskom svijetu”, rekao je Hatem Abudayyeh, predsjednik Mreže američke palestinske zajednice (USPCN).

“Ako je Biden naš spasitelj, ko je onda naš neprijatelj?” dodao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA