7 C
Sarajevo
22.10.2024

Adnan Šteta: Nemam čarobni štapić, ali daću sve od sebe da uradimo planirano

Adnan Šteta  je više od 10 godina bio ključni čovjek Agrokora u BiH, funkciju izvršnog direktora Konzuma je zamijenio javnim sektorom gdje se, kako kaže, dobro snašao.

“Cijeli svog radni vijek sam proveo u “privatnom sektoru”. Rad u javnom sektoru za mene je jedna novina i, svakako, veliki izazov. Još mi je prerano upoređivati ova dva sektora jer sam svega mjesec na mjestu ministra, ali ako moram uporediti ova dva sistema, mogu reći da i jedan i drugi imaju svoje izazove. Istina, meni je bliži ovaj privatni gdje se brže odlučuje, dinamičnije posluje, s jasno određenim pravilima i strategijama, dok je javni sektor komplikovaniji u smislu administracije, drugačije se donose odluke i realizuju projekti i sve je prožeto segmentom politike koji se ne smije zanemariti. Javni sektor je važniji društvenoj zajednici i zato je podložniji društvenim kritikama.  Međutim, biti ministar i biti menadžer ima i svoje istovjetnosti. Za obje funkcije morate imati određena znanja i vještine, znati odgovorno rukovoditi kompleksnim sistemima i učinkovito rješavati probleme. Dolazim iz sistema u kome tržište određuje vrijednosti i gdje se prvenstveno vrednuje znanje, trud i rad. Namjeravam slijediti tu strategiju i kao ministar”, izjavio je za face.ba Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a.

Šteta smatra da je važno biti dobar radnik, raditi svoj posao odgovorno bez obzira na to gdje i za koga radili.

- OGLAS -

“Ako si vrijedan i savjestan, sasvim ti je svejedno za koga radiš jer ćeš svoj posao uraditi najbolje što znaš. Tu nema kompromisa. Međutim, kod “privatnih firmi” su pravila mnogo jasnija i jednostavnija negoli kod  “državnih”. Kod privatnika se plata ne dobija, već zarađuje, dok se u državnim institucijama još možete “švercati”, ali, nadam se, ne još dugo”, dodaje Šteta.

Još se rade sveobuhvatne analize i određuju prioriteti. Pred Ministarstvom je mnogo izazova i zadataka. Nova Vlada KS-a je najavila da će Kanton Sarajevo na proljeće biti veliko gradilište.

- Advertisement -

“Skupštinska većina u Kantonu Sarajevo je sačinila sporazum o prioritetima u mandatu 2018-2022. i principe djelovanja. Ministarstvo saobraćaja pred sobom ima niz mjera i projekata na kojima ćemo raditi od izgradnje Devete i Prve transverzale, Južne longitudinale, rasterećenja saobraćaja na potezu od Jošaničke petlje do centra Sarajeva izgradnjom kružnih tokova, pa sve do intenziviranja gradnje pruge Ilidža – Hrasnica, donošenje strategije i zakona o javnom prijevozu i restrukturiranje GRAS-a”, nastavlja ministar.

Pred ministrom je mnogo izazova i projekata.  Naredne četiri godine će biti veoma intenzivne u rješavanju problema saobraća u Kantonu Sarajevo.

“Već sam najavio da će Ministarstvo saobraćaja KS-a uz podršku Vlade KS-a krenuti u rekonstrukciju GRAS-a s ciljem unapređenja ovog preduzeća. Svjesni smo da su se mnoge vlade suočavale sa ovim problemom, svi znamo kako je to završavalo. GRAS ima veliki kapacitet i u potpunosti sam ubijeđen da našim građanima može ponuditi usluge dostojne jednoj metropoli, ali moramo zasukati rukave i početi raditi, a ne prebacivati krivicu jedan na drugoga. Mi imamo strateški plan, volju i znanje, spremni smo angažovati neutralan tim stručnjaka koji bi zajedno s Vladom radio na projektu  i ne vidim razlog zašto ne bismo odlučno krenuli u rješavanje ovog kompleksnog zadatka”, optimističan je Šteta.

Iako niko od nadležnih nema čarobni štapić pa tako ni ministar Šteta, ipak se nada da će moći ispuniti ono što je obećao građanima Kantona Sarajevo.

“Ono što mogu obećati jest da ćemo se ozbiljno posvetiti rješavanju tih problema, prioritetno ćemo se baviti GRAS-om, rekonstrukcijom postojeće pruge i nabavke novih ekoloških vozila u javnom gradskom prijevozu. Zajedno s lokalnom zajednicom planiramo i izgradnju parking-garaža jer Sarajevu hronično nedostaje parking-prostora. Svakako da je jedan od projekata i izgradnja pruge Ilidža – Hrasnica, međutim moramo zajedno s lokalnom zajednicom uraditi detaljnije analize, prije kretanja u ovaj projekat. Realizacija svih ovih projekata ne ovisi samo o meni i mom ministarstvu, već o mnogim faktorima, lokalnim zajednicama i drugim državnim institucijama. Ono što je pozitivno je da se vidi jedan zajednički duh i želja za prioritetno rješavanje problema i zbog toga mislim da će ova vlada uraditi mnogo u naredne četiri godine”, zaključuje Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA