15 C
Sarajevo
20.09.2024

Afera “selefije” potresa i Sloveniju: Slovenački mediji tvrde da je isti čovjek iz SOA-e vrbovao selefije i prisluškivao slovenačke sudije i agente!

Svi tamošnji vodeći mediji su jučer objavili da je Davor Franjić, jedan od čelnika hrvatske Sigirnosno-obavještajne službe (SOA) koji je vodio operaciju vrbovanja slefija za rad protiv BiH, bio glavni operativac u tajnoj akciji prisluškivanja slovenačkih agenata i sudija u međunarodnom arbitražnom sporu te države protiv Hrvatske oko sporne granice na Jadranskom  moru.

Nakon što su mediji objavili telefonsku komunikciju glavnih ljudi Slovenije u ovom predmetu Jerneja Sekolca i Simone Drenik, Hrvatska se povukla iz daljneg postupka ocijenivši ga “kontaminiranim” i “kompromitiranim”. Tadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović tada je kazao kako bi čelnim ljudima SOA-e trebalo dodijeliti najviša državna odličja zbog izvanredno provedene obavještajne akcije pritiv Slovenaca. 

Slovenački mediji su se pozivali na informacije sarajevskog portala “Žurnal” prema kojima je upravo Davor Franjić  (tzv. “mehaničar Davor”) vrbovao selefiju  H.Č, da prenese oružje iz Doboja u mesdžid Stranjani kod Zenice.

- OGLAS -

Hrvatski mediji koji su posljednjih nedjelja igrnorirali sve dokaza koji su objavljivani  i svjedočili o umiješanosti tajnih službi te zemlje u destabiliziranje Bosne i Hercegovine ignorirali su i najnovina otkrića koja su objavljena u slovenačkim medijima.

Samo je jedna kratka vijest o pisanju slovenačkih medija o ulozi Davora Franjića u prisluškivanju slovenačkih sudaca objavljena na portalu Nove TV, ali je i njen rok trajanja bio kratak – svega nekoliko minuta prije nego što je uredništvo ovog profesionalnog i neovisnog medija tu vijest uklonilo! 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA