6.6 C
Sarajevo
24.02.2024

Ajnadžić kaže da je humanitarac i da će dijeliti “bijeli hljeb”. Tvrdi i da nije krio imovinu, da je to medijska hajka

Nedžad Ajnadžić, bivši načelnik Općine Centar oglasio se sa dva velika saopćenja nakon dvije afere koje je otkrio Raport.

Naime, otkriveno je da je protiv Ajnadžića podnesena krivična prijava zbog neprijavljivanja imovine te da je predao zahtjev za “bijeli hljeb” na osnovu čega će dobiti desetine hiljada maraka iako ništa neće raditi.

Sve po zakonu

Ajnadžić u prvom saopćenu navodi kako na “bijeli hljeb” ima zakonsko pravo te da su isto pravo koristili i raniji načelnici.

- OGLAS -

On je potvrdio pisanje Raporta da je “bijeli hljeb” lično potpisao svom savjetniku kao i za bivšu predsjedavajuću i dopresjedavajućeg Karaloni Karačić i Mustafu Mulića.

Potom je Ajnadžić, iz nekog razloga objašnjavao kako je on humanitarac.

“O svojom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti je takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji”, napisao je Ajnadžić.

“Dakle, moja dužnost, kao načelnika, bila je da postupam u skladu sa zakonom i propisima koji su bili na snazi do kraja mog mandata. Tokom ove dužnosti, a i na prethodnim funkcijama i dužnostima, uvijek sam se trudio i zalagao da značajna sredstva izdvojimo za pomoć onima kojima je najpotrebnija, ali i da doniramo opremu i sredstva različitim ustanovama i pomognemo svima koliko god je to bilo moguće”, naveo je on.

Tvrdi da nije sakrio imovinu

U drugom saopćenju komentirao je krivičnu prijavu koju je pritiv njega podnio Ured za borbu protiv korupcije KS zbog neprijavljivanja imovine.

“Funkciju načelnika Općine Centar obnašao sam u mandatu 2016.-2020. u skladu sa zakonima, propisima i moralno-etičkim načelima. Tokom navedenog perioda nisam stekao nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu u smislu kupovine ili nasljedstva. U istom periodu, moja supruga nasljedila je stan na Šipu od svoje majke koja je preminula 2018. godine, a koji je uknjižen na njeno ime 2019. godine po okončanju ostavinskog postupka.

U skladu s propisima i zakonima, pri kandidaturi za načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima 2016. godine prijavio sam imovinu Centralnoj izbornoj komisiji te Uredu za borbu borbu protiv korupcije KS nakon njegovog uspostavljanja. Tačno je da je tada bilo nenamjernog odstupanja u prijavi te sam nakon upozorenja i prekršajnog naloga, Uredu dostavio dopunu prijave o imovini. Tada sam uredno i platio novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM što dokazuje da nije bilo namjere u činjenju prekršaja te da sam uvažio odluku Ureda bez reagovanja žalbom na takvu odluku”, naveo je Ajnadžić.

Navodi da je krio imovinu, Ajnadžić naziva medijskom hajkom.

“Navodi o tome da skrivam određenu imovinu i novčana sredstva su rezultat medijske hajke na osnovu koje pojedini politički akteri pokušavaju diskreditovati mene kao bivšeg načelnika i prikupiti političke poene.
U mandatu 2016-2020 nisam stekao bilo kakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu”, piše u saopćenju.

Potom Ajnadžić podsjeća da je Ustavni sud FBiH kazao da određene odredbe zakona po kojem mora prijavljivati imovinu nisu u skladu s Ustavom. Poslao je i dokumenta prijave imovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA