6 C
Sarajevo
22.09.2024

Amandmanom ‘Pravo na pitku vodu’ traže izmjenu Ustava KS

Na Svjetski dan voda udruženja “Eko akcija”, “Jedan grad, jedna borba” i “Borba za život” podnijeli su amandman na izmjenu Ustava Kantona Sarajevo kojim traže ‘Pravo na pitku vodu’.

U tekstu amandmana, uz obrazloženje, navode da svako ima pravo na pitku vodu, vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država i prvenstveno i održivo služe za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu i nisu tržišna roba.

Također ističu da snabdijevanje pitkom vodom i vodosnabdijevanje domaćinstava osigurava država direktno kroz lokalne zajednice i ne na komercijalnoj bazi, te da niti jedan stanovnik Kantona ne smije biti ostavljen bez vode ukoliko svoje obaveze ne može izmiriti usljed nedostatka finansijskih sredstava za život.

- OGLAS -

Obrazlažu da se tom izmjenom Ustava zaustavlja svaka mogućnost privatizacije vodnih resursa i vodopskrbe, te da im “više ne treba usputnih mjera i zakona, uvjeravanja i obećanja: voda mora biti zaštićena apsolutno, jasno i direktno Ustavom KS”.

Vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država. Svi izvori vode, čak i oni koji se trenutno ne koriste za vodoopskrbu, usvajanjem ovih amandmana će biti zaštićeni od bilo kojeg oblika privatizacije, odnosno pretvaranja izvorišta u privatno vlasništvo, ocijenjeno je.

- Advertisement -

Država je, ističu, dužna da kvalitativno i kvantitativno pratiti stanje vodnih resursa i štiti ih. Stoga je zadatak države da odmah, putem javne nezavisne kontrole, uvede neprestano praćenje stanja podzemnih voda i izvorišta, te da se pobrine za sprječavanje i smanjenje zagađenja.

Također od države traže da promovira održivo korištenje voda, strogo štiti vodenu sredinu i radi na drugim preventivnim mjerama, kao i poduzima sve druge aktivnosti s ciljem da uvijek ima dovoljno podzemne i izvorišne vode za opskrbu stanovništva i privrede.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA