5.5 C
Sarajevo
25.02.2024

Ambasade Kvinte i delegacija EU poslali poruku političarima u BiH

“2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.”

Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje, podsjetile su strane diplomate u zajedničkoj poruci.

“Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana.

- OGLAS -

Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU”, zaključuje se u poruci, prenosi Radiosarjevo.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA