12.7 C
Sarajevo
19.10.2024

Ambasade o poređenju Kosova i RS: Entiteti pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH

„Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu da budu, a za Republiku Srpsku ne mogu“, rekla je Brnabić.

Kako na dilemu predsjednice srbijanske Vlade gledaju ambasade zapadnih zemalja u BiH:

Iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu – koja je zajedno sa ostalim članicama Vijeća za implementaciju mira garant Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH – izjavili su ga agenciju Patira u utorak da „Velika Britanija podržava dijalog Srbije i Kosova, ali i očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

„Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da podržava dijalog koji omogućava EU, sa izgledom za sveobuhvatno i održivo rješenje koje će biti na dobrobit i Srbije i Kosova. Ujedinjeno Kraljevstvo također ostaje predano očuvanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, zajedno sa našim partnerima u Vijeću za implementaciju mira”, poručili su iz Ambasade Velike Britanije.

Iz Francuske ambasada u Sarajevu ističu da su akreditovani samo za Bosnu i Hercegovinu, i nisi u mogućnosti komentarisati izjave zvaničnika drugih zemalja, ali se njihov stav ne razliku od ostalih članica PIC-a.

- Advertisement -

„Općenito, Francuska svakako pažljivo prati implementaciju i poštivanje Dejtonskog sporazuma, na šta redovno podsjeća u saopćenjima PIC-a“, rečeno je Patriji u Ambasadi Francuske u Sarajevu.

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) zasjedali su u Sarajevu 4. i 5. decembra prošle godine, kada su podsjetili sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su ponovo podcrtali „svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.“

Tom prilikom je ponovljeno i to da entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, piše NAP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA