17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Američka ambasada odgovorila na Dodikov poziv o “razdruživanju”: “RS postoji samo unutar BiH!”

Iz Američke ambasade naglašavaju kako ova antidejtonska, neustavna inicijativa predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

“Odluka Vlade RS da predloži ‘razdruživanje’ RS od Bosne i Hercegovine, kao i nedavna prijetnja Milorada Dodika da održi referendum o nezavisnosti RS-a, neodgovorne su i destabilizirajuće”, poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini za N1.

U odgovoru za N1, iz Američke ambasade naglašavaju kako ova antidejtonska, neustavna inicijativa predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

“To su ključni interesi Sjedinjenih Država i jasno smo dali do znanja da ćemo ih braniti i štititi, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih dovode u opasnost”, poručili su.

- OGLAS -

Podsjetili su kako su nesporne sljedeće činjenice: RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje entitetu niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa pravo na otcjepljenje.

“Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve građane BiH dok rade na jačanju demokratije svoje zemlje, rastu njene ekonomije i osiguravanju njenog zasluženog mjesta u euroatlantskoj zajednici zemalja”, stoji u njihovom odgovoru.

- Advertisement -

Podsjećamo, predsjednik entiteta RS, Milorad Dodik, tokom posjete Rusiji ponovo je govorio o “razdruživanju” entiteta RS od države BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA