12.7 C
Sarajevo
06.07.2024

Američka ambasada “udara tarabu” Dodiku i NSRS-u: “RS nije država nego BiH i mi ćemo je braniti!”

Američka ambasada najavljuje nove sankcije secesionistima? Pročitajte ekskluzivan odgovor za FACE!
Dodik sa poslanicima NSRS-a krenuo u pravno otcjepljenje entiteta RS!

Vlada RS jučer je pripremila Sporazum o “mirnom razdruživanju”, a za koji će tražiti i potpis Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Osim donesenog sporazuma, na Narodnoj skupštini RS-a našli su se i Informacija i Zaključak o “mirnom razdruživanju”.

Postalo je jasno da je Dodik sa poslanicima NSRS-a krenuo u pravno otcjepljenje entiteta RS, a sada su na potezu i državni organi Bosne i Hercegovine koji moraju reagirati zbog antiustavnog djelovanja i kršenja Krivičnog zakona BiH.

Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a ekskluzivno je odgovorio na FACE-ov upit u vezi s najavljenim “mirnim razdruživanjem” entiteta RS.

- OGLAS -

Američka ambasada u BiH za FACE: “Entitet nije država, BiH NIJE zajednica država!”

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: ‘razdruživanje’ RS od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a RS nije niti je ikada bila država. ‘Razdruživanje’ RS ili secesija je opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovo su ključni interesi SAD koje ćemo  braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

- Advertisement -

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA