9 C
Sarajevo
24.04.2024

Amerika upozorila! “Rusija izaziva nestabilnost na Balkanu!”

Ocijenivši da su dezinformacije "klasična igra Kremlja", američka ambasadorica je naglasila da se uporedo koriste "zlonamjerni cyber napadi", u cilju destabilizacije prilika u regionu.

Američka ambasadorka pri NATO Julianne Smith je upozorila da se Rusija bavi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost u regionu zapadnog Balkana, prenosi Radio “Slobodna Evropa”.

Hibridne taktike

Govoreći na virtuelnoj konferenciji za novinare uoči sastanka ministara inostranih poslova Alijanse, Smith je naglasila da je već godinama na zapadnom Balkanu vidljivo “klasično rusko djelovanje” u kojem se koristi niz hibridnih taktika za destabilizaciju regiona.

- OGLAS -

“To (destabilizacija) je krajnji cilj. I za to koristi klasičnu listu instrumenata. Jedno od njenih preporučljivih instrumenata je upotreba dezinformacija, koje široko koristi širom regiona da podijeli društva iznutra, da podijeli Evropu iznutra i da odvoji Sjedinjene Države od evropskih saveznika i naših prijatelja sa Zapadnog Balkana”, izjavila je ambasadorka Smith.

Ocijenivši da su dezinformacije “klasična igra Kremlja”, američka ambasadorica je naglasila da se uporedo koriste “zlonamjerni cyber napadi”, u cilju destabilizacije prilika u regionu.

“Alijansa se veoma trudi da uradi suprotno i stabilizuje region”, poručila je Smith.

Ambasadorica je naglasila da se pažljivo prate sva ruska djelovanja u regionu te se u tom pravcu blisko sarađuje kako sa onim državama iz zapadnog Balkana koje su članice Alijanse tako i sa onima koje su u susjedstvu NATO-a, poput Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šefovi diplomatije država članica NATO-a će se okupiti u Briselu 3. i 4. aprila na redovnom ministarskom sastanku.

Sastanak koji se poklapa sa 75. godišnjicom formiranja Alijanse bit će prvi na kojem će Švedska učestvovati kao punopravna članica.

Upozorenje na širenje EU

Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov u februaru ove godine upozorio je da širenje Evropske unije (EU) na zapadni Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom.

Iz EU su za Radio “Slobodna Evropa” (RSE) tu izjavu nazvali neosnovanom i netačnom, dok su iz američkog State Departmenta za RSE naveli da upravo ruski maligni utjecaj na zapadnom Balkanu ukazuje na hitnost i važnost pridruživanja balkanskih država EU.

Naime, Maslenikov je u intervjuu za ruski list “Izvestija”, koji je objavljen na sajtu Ruske ambasade, prvi put eksplicitno “zaprijetio” konfrontacijom državama zapadnog Balkana zbog njihovog evropskog puta. Rusija je do sada kao prijetnju ocjenjivala samo širenje NATO-a.

Analitičar Finskog instituta za međunarodne odnose (FIIA) i nekadašnji zvaničnik NATO-a Edward Hunter Christie u intervjuu za RSE je ranije rekao kako vojni lideri mnogih evropskih zemalja upozoravaju na mnogo veću vjerovatnoću direktnog rata između evropskih članica NATO-a i Rusije. On je naveo i kako “postoji i značajan rizik da bi Putin bio zainteresovan da pokrene srpsko pitanje”.

“Siguran sam da ti ljudi u Srbiji i u RS unutar Bosne koji su također revanšisti ili i žele da stvore Veliku Srbiju spajanjem RS i Srbije – gledaju u Moskvu sa puno nade. Zato što bi destabilizacija zapadnog Balkana na ovaj način mogla biti veoma interesantna za Rusiju”, ocijenio je Christie.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA