26.6 C
Sarajevo
18.07.2024

Apel iz Goražda da se ujednače mjere u Federaciji BiH: Zatvaranje u KS će pogoršati stanje kod nas

Podaci o broju zaraženih koronavirusom u BPK Goraždu nisu dobri, a nagli rast broja oboljelih i ne bi bio zabrinjavajući da je zdravstveni sektor u stanju pružiti adekvatan tretman svima. Među zaraženima su i ljekari, a bolnica nema specijalista koji su u ovom trenutku neophodni.

Dok Kanton Sarajevo uvodi restriktivnije mjere, poput zatvaranja ugostiteljskih objekata i produženja policijskog sata u Goraždu o tome još uvijek ne razmišljaju. Preporuka Kriznog štaba Vladi BPK Goražde je da donese odluku o prelasku na online model nastave od ponedjeljka, 22.marta, u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona, u trajanju od 14 dana.

Apel vlastima da donesu ujednačene mjere na nivou cijele FBIH uputio je i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- OGLAS -

“Zahtjevamo od Federalnog ministarstva zdravstva da hitno ustanovi mjere koje će obuhvatiti cijeli prostor FBiH ili za kantone sa posebno teškom epidemiološkom situacijom s obzirom da su mjere iz Kantona Sarajevo prethodni vikend značile pogoršanje epidemiološke situacije u BPK-a Goražde ili HNK. Apelujemo na kanton i Federaciju da donesu odluke i izvrše vakcinaciju kompletnog stanovništva”, poručio je Imamović.

Kantonalnom kriznom štabu predloženo je da donesu naredbe o obustavi rada uslužnih djelatnosti, osim apoteka, benzinskih pumpi i trgovina prehrambenih proizvoda te ograničenje svih kretanja, osim opravdanih potreba nabavke prehrambenih proizvoda i obavljanja poslova aktivnosti uposlenih osoba.

- Advertisement -

Predsjednik Obrtničke komore BPK Goražde Nihad Ćulov smatra da je Goraždu potreban potpuni lockdown.

“To je jedina ispravna opcija. Teret zatvaranja treba zajednički rješavati jer posljedice pandemije ne može snositi samo privreda. Nadam se da će vlast ispraviti dosadašnje greške i da će prepoznati potrebu da ovaj put krene odlučnije u rješavanje problema jer su ljudski životi ipak najvažniji”, izjavio je Nihad Ćulov, predsjednik Obrtničke komore BPK.

Nove naredbe Kriznog štaba o ograničenom okupljanju od maksimalno 15 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru dodatno su otežale ionako teško stanje i u ugostiteljstvu, a zbog nepostojanja adekvatne podrške ugostitelji najavljuju proteste, piše Klix.

“Slažem se za sve mjere, ali hajmo zatvoriti grad, da probamo ‘lockdown’ i u tom slučaju moramo dobiti rješenja da nas je neko zatvorio, da se proglasi stanje nesreće kao što i jeste. Sve neka urade, ali nek zatvore i općinu i kanton, pa da svi dobijemo po 400 maraka, kao što smo mi dobili pola prosječne plate i da podnesemo jednako teret. Evo, mi ćemo zatvoriti radnje uz naknade, neko mora platiti ovo. Izlagani smo i ovo je dno dna, svi nam petljaju i lažu. Idemo na proteste. Nemamo strpljenja da trpimo ovo više”, kaže Armin Pišmo, predsjednik Udruženja ugostitelja Goražda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA