9 C
Sarajevo
23.09.2024

Banja Luka: Potpisan protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja u RS-u

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske potpisali su danas protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovim protokolom predviđeno je promovisanje klime nulte tolerancije na nasilje, a planirano je aktiviranje telefonske linije za prijavu nasilja.

“Protokol je potisan s ciljem da unapredimo društvenu brigu za djecu i zaštitimo djecu ukoliko doe do vršnjačkog nasilja. Po prvi put zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama moći će da postupaju po protokolu jer su uvedena jasna postupanja za različite intenzitete vršnjačkog nasilja s ciljem da možemo adekvatno da reagujemo i djelujemo i preventivno”, navela je Trivić.

- OGLAS -

Prema njenim riječima kao jedan od vidova prevencije je uvođenje video nadzora u školama, pri čemu polovina škola u RS-u već ima video nadzor.

“Biće formirani i stručni timovi, od sedam stalnih stalnih članova i po potrebi privremenih članova”, rekla je Trivić i dodala da rad timova propisan programom pod nazivom “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza.

- Advertisement -

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS rekao je da se uprkos brizi profesora, pedagoga i osalih u školama, nažalost dešavaju slučajevi vršnjačkog nasilja.

“Bilo je potrebno da se formalno nešto ovakvo potpiše da bi ljudi koji vode brigu o djeci u školama za znaju u kojim slučajevima treba pozvati policiju”, kazao je Lukač.

Istakao je da MUP kontiruirano radi na prevenciji vršnjačkog nasilja kroz direktan rad sa djecom u školama, što je dalo dobre rezultate jer je prema statističkim podacima došlo do smanjenja vršnjačkog nasilja u školama.

Odgovarajući na pitanja novinara o slučaju Dragičević istakao je da je MUP radio u skladu sa zakonom, a da je tužlaštvo nadležno da provjeri i procesuira sve pripadnike policije ako nisu tako postupali.

On je naglasio i da su svi dalji postupci u nadležnosti tužilaštva i da je svima u cilju da tužilaštvo što prije riješi slučaj ubistva Davida Dragičevića “obzirom da se godinu dana pričaju lažene konstrukcije koje nemaju veze sa istinom”.

Osvrćući se na konferenciju za novinare koja je prije godinu dana održana u Policijskoj upravi Banjaluka, koja je izazvala okupljanje građana, Lukač je istakao da su tada iznesena saznanja o slučaju koja su postojala do tada, a da koliko je upoznat detalji izneseni na toj konferenciji nisu oboreni, odnosno nije dokazano da se nije tako desilo.

Na toj konferenciji za novinare predstavnici MUP-a RS rekli su da je smrt Davida Dragičevića zadesna, a da je mladić prije toga provalii u privatnu kuću i iz nje otuđio novac, laptop i druge predmete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA