7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Belgija odbila izručiti BiH bivšeg vojnika HVO-a

Željko Pudić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za zločine nad civilima u Derventi, neće biti izručen Bosni i Hercegovini jer ima državljanstvo Belgije, potvrđeno je u dobojskom Okružnom javnom tužiteljstvu i Okružnom sudu.

Tužilaštvo u Doboju je putem Okružnog suda dobilo zahtjev od pravosudnih organa u Belgiji za dostavljanje određene dokumentacije zbog pokretanja istrage protiv Pudića, nakon što je zahtjev za ekstradiciju optuženog u BiH odbijen zbog belgijskog državljanstva.

“Po navedenom zahtjevu putem Ministarstva pravde BiH proslijeđena je određena dokumentacija pravosudnim organima u Belgiji, te još nije odlučeno o ustupanju predmeta“, navode u Tužilaštvu u Doboju, prenosi Detektor.

- OGLAS -

Optužnica, koja je potvrđena 19. maja 2023., tereti Pudića da je u svojstvu pripadnika 103. derventske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u logoru u zgradi bivšeg Doma Jugoslovenske narodne armije u Derventi učestvovao u ubistvu jednog civila srpske nacionalnosti, te u protupravnom zatvaranju civila koje su tukli drugi, nepoznati pripadnici HVO-a.

Za optuženim je ranije bila raspisana međunarodna potjernica jer je bio nedostupan tokom istrage. U dobojskom Okružnom sudu je potvrđeno da je donesena naredba o povlačenju međunarodne potjernice. Zahtjev za uručenje optužnice Pudiću je Okružni sud u maju prošle godine uputio i nadležnima u susjednoj Hrvatskoj, s obzirom na to da optuženi ima adresu i u Zagrebu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA