10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Biden produžio Uredbu o vanrednoj situaciji za zapadni Balkan

Američki predsjednik Joe Biden za još godinu dana je produžio uredbu o vanrednoj situaciji na zapadnom Balkanu.

Američki predsjednik Joe Biden za još godinu dana je produžio uredbu o vanrednoj situaciji na zapadnom Balkanu.

Dana 26. juna 2001. godine, izvršnom naredbom 13219, predsjednik SAD-a je proglasio nacionalno vanredno stanje u odnosu na zapadni Balkan u skladu s Zakonom o međunarodnim vanrednim privrednim ovlastima kako bi se pozabavila vanrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država koju čine radnje osoba koje su uključene ili pomažu, sponzoriraju ili podupiru ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (ono što je sada Republika Sjeverna Makedonija) i drugdje u regiji zapadnog Balkana, ili djela koja opstruiraju provedbu Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 10. juna 1999. na Kosovu.

Predsjednik je naknadno izmijenio tu naredbu u Izvršnoj naredbi 13304 od 28. juna 2003. kako bi poduzeo dodatne korake u pogledu određenih radnji koje ometaju provedbu, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. koji se odnosi na Makedoniju (ono što je sada Republika Sjeverna Makedonija).

- OGLAS -

“Dana 8. juna 2021. potpisao sam Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen opseg nacionalnog vanrednog stanja proglašenog Izvršnom naredbom 13219, s izmjenama i dopunama, utvrđujući da je situacija na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan), tokom posljednja dva desetljeća, uključujući potkopavanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i raširenu korupciju unutar raznih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koči napredak prema učinkovitom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država”, naveo je Biden.

Radnje osoba koje prijete miru i međunarodnim stabilizacijskim naporima na zapadnom Balkanu, uključujući djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak prema učinkovitom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju se predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država.

- Advertisement -

Iz tog razloga, nacionalna vanredna situacija proglašena u Izvršnoj naredbi 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304 i čiji je opseg proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi ​​nakon 26. juna 2024.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA