11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

BiH i Hrvatska dogovorile privremeni granični prelaz na novom mostu kod Svilaja

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Autocesta Federacije BiH, Ministarstva finansija Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i Hrvatskih autocesta (HAC).

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić rekao nam je da je na sastanku analiziran trenutni status izgradnje mosta, a koji je 80 posto okončan. Kako kaže, evidentno je da se granični prijelaz i most Svilaj neće preklopiti, piše Klix.ba.

“Ministarstvo finansija Hrvatske informisalo nas je da će hrvatska strana do konca aprila 2019. godine u potpunosti završiti granični prijelaz Svilaj. Što se tiče naše strane, predstavnici UIO BiH informisali su nas da je UIO raspisao tender i da se 15. aprila 2019. godine očekuje otvaranje ponuda. Evaluacija bi trebala trajati oko dva mjeseca i nakon toga očekuju da bi u junu 2019. godine mogli početi radovi”, rekao je Pejić.

- OGLAS -

On je dodao da su svi ovi rokovi za sada samo na nivou teorije, odnosno ukoliko se računa na to da neće biti poteškoća pri realizaciji projekta, a koji se ogledaju u žalbama. Pejić nam je kazao da su predstavnici UIO kazali da je rok za okončanje radova, nakon što izvođač bude uveden u radove, osam mjeseci.

“Dakle, evidentno je da ne postoji ni teoretska šansa da granični prijelaz bude gotov u ovoj godini. Nadamo se da će to biti početkom 2020. godine. Ministarstvo finansija Hrvatske informisalo nas je da su granični prijelaz kategorizirali kao kategoriju A za promet robe i putnika, ali ne fitosanitarni promet. To znači ne za promet robe životinjskog i biljnog porijekla te da u ovom trenutku s hrvatske strane neće biti pozicionirane inspekcije”, kazao je Pejić.

- Advertisement -

Sekretar ministarstva komunikacija i prometa BiH ističe da je sastanak sazvan kako bi se iznašlo rješenje za upotrebu mosta prije nego BiH formalno završi granični prijelaz. U ovom kontekstu zaključeno je da nema nikakve prepreke da se privremeno granični prijelaz osposobi za promet putnika s obzirom na to da formalni i tehnički uslovi neće dozvoliti u prvoj fazi promet tereta.

“Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokrenut će bez odgode aktivnosti na formaliziranju graničnog prijelaza Svilaj kao najveće kategorije”, rekao je Pejić ističući da je cilj da se teški teretni promet s luke Ploče prema unutrašnjosti Evrope preusmjeri na Koridor 5C, a što neće biti moguće ukoliko ne budemo imali granični prijelaz visoke kategorije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA