11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

BIRN na 1.100 stranica napisao knjigu o suđenju Karadžiću

Knjiga nazvana “Radovan Karadžić: Godine suđenja ratnom lideru” donosi BIRN-ove izvještaje o ovom procesu i objavljena je povodom izricanja konačne presude bivšem predsjedniku Republike Srpske koje je zakazano za sutra, 20. marta.

E-knjiga koja se može besplatno preuzeti objedinjuje izvještaje od vremena kada je Karadžić bio u bjekstvu do njegovog hapšenja i izručenja, te tokom suđenja. Objavljena je na engleskom te bosanskom/hrvatskom/srpskom, a obuhvata više od 570 članaka na više od 1.100 stranica.

Karadžićevo suđenje počelo je 2009. godine, a trajalo je 499 dana, tokom kojih je saslušano 586 svjedoka, javio je BIRN.

- OGLAS -

Prvobitnu optužnicu protiv Karadžića Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdio je 25. jula 1995. godine. Nakon toga Karadžić je proveo 12 godina u bjekstvu, a konačno je uhapšen u Beogradu 2008. godine kada je izručen UN-ovom tribunalu.

Prvostepenom presudom suda u Haagu, Karadžić je 2016. proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon i istrebljenje Hrvata i Bošnjaka iz 20 općina širom Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

Krivim je proglašen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo terorisanje civilnog stanovništva u Sarajevu tokom opsade tog grada te za uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA