1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Bišćanski imam oslobođen optužnice, Sud utvrdio da nije uvrijedio ugled RS jer ju je nazvao genocidnom tvorevinom

Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, danas je u Okružnom sudu Banja Luka oslobođen optužbi za krivično djelo “Povreda ugleda RS-a i njenih naroda” koje mu se stavljalo na teret.

Štulanović je u januaru prošle godine tokom džuma-namaza održao govor u kojem je RS nazvao genocidnom tvorevinom. Zbog tih izjava, optužnicu protiv njega je podiglo Tužilaštvo RS, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, prenosi Faktor.

Štulanović se teretio za povredu ugleda RS i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika RS.

- OGLAS -

Međutim, 18. januara ove godine održana je plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je utvrdio da član 280a. Krivičnog zakonika RS nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

“Nakon potvrđivanja optužnice, donesena je odluka Ustavnog suda BiH i ovo djelo je 7. februara dekriminisano. Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano”,  kazao je danas sudija Okružnog suda Banja Luka Siniša Marković.

Štulanović se teretio da je 13. januara prošle godine u džamiji, koja se nalazi u kompleksu Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću u vrijeme džuma-namaza održao govor u trajanju od oko 24 minute, a koji je istog dana objavljen na YouTubeu pod nazivom “Okotilo se povampireno zlo”.

U optužnici je navedeno da je u govoru, između ostalog, izjavio: “…kao posljedica da se stvori i napravi RS čije okoćenje slave 9. januara. Baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara u vidu genocidne tvorevine RS. I nad samim Sarajevom slave genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog…”

“U govoru je izložio poruzi, preziru i grubom omalovažavanju RS, jer je označio kao genocidnu tvorevinu, čime je počinio krivično djelo ‘Povreda ugleda RS i njenih naroda’ iz člana 280. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika”, navodilo se u optužnici.

Na početku današnjeg ročišta, sudija Marković je pitao tužiteljicu Dragicu Glušac da li ostaje kod predmetne optužnice s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

“Optužnica je potvrđena. Takva je kakva je. Ako je amnestiran taj član zakona i to krivično djelo, nije obilježje krivičnog djela i riječi optuženog”,  kazala je Glušac.

Kasnije je dodala da bi se eventualno optužnica mogla precizirati i govoriti o krivičnom djelu “Izazivanje i podsticanje na nacionalnu i vjersku mržnju”, ali je sudija Marković u presudi objasnio da bi ovakvo preciziranje optužnice značilo istragu na glavnom pretresu, što nije dozvoljeno.

Odbrana Štulanovića je od početka upozoravala da optužnicu treba odbaciti s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH.

Sudu se obratio i Štulanović.

“Iz mene nikada nije izbijala mržnja. Kao čovjek i humanista ne mogu da podnesem takve riječi; možda su trebale biti upućene nekom drugom”,  rekao je Štulanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA