23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Božinović o skandalu na granici: Ovo je još jedna u nizu provokacija

Načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović daju izjavu o incidentu koji se dogodio jučer, 30. januara 2021. godine, prilikom posjeta izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Ovo je još jedna u nizu provokacija, rekao bih, vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita državne granice. Pritom više puta, ne znam ni sam koliko, posljednjih godina smo jasno i javno govorili da pri postupanju hrvatska policija postupa u skladu sa zakonima, no to nekima očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati, što ne mogu, da hrvatska policija postupa suprotno tome”, rekao je Davor Božinović i nastavio:

“Što se tiče europskih institucija, u ovih nekoliko godina u mandatu naše Vlade uspjeli smo na iznenađenje svih ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen. Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova za opremu hrvatske granice, iskomunicirati svima da Hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU, u skladu sa zakonom, pogotovo hrvatska policija kojoj je to zakonska obveza. Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko, bez dokumenata, da se lažno predstavlja i da pokušava ući ondje gdje ulaz nije dopušten. A prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza. Čemu onda granični prijelazi među državama ako netko ima ili se poziva na pravo ulaska preko šuma, rijeka i sl?

- OGLAS -

Ako netko ispunjava uvjete, doći će na granični prijelaz, tražiti pomoć i mi ćemo to napraviti. Još je u siječnju više od sto ljudi podnijelo zahtjev za azil za međunarodnom pomoći. To su činjenice, no one nekome očito nisu dovoljne. To ćemo europskim institucijama objasniti.

Ne znam kako ćemo objasnti hrvatske političare koji su danas osudili popstupanje hrvatse policije, a tu prvenstveno mislim na SDP, njegovog predsjednika, koji nikad nisu uzeli u obranu hrvatsku policiju i težinu posla s kojom se nosi u zaštiti državne granice. Danas je snijeg, minusi, u svim tim uvjetima policija obavlja svoj posao zaštite granice. Zahvaljujem se svim hrvatskim policajcima na svemu što rade. A ovim političarima koji su izašli s optužbama da nisu pitali hrvatski MUP, koji su napali hrvatsku instituciju… Oni iz svojih fotelja brane nekakve kolege, hrvatske europarlamentarce, koji su nas htjeli zaobići iako im je unaprijed rečeno da se ne može ilegalno ući u Hrvatsku, oglušili su se na to i sad nas napadaju. To ne mogu razumjeti.”

- Advertisement -

(N1)

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA