11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Bregu: Politika treba rješavati brige građana i brzo ostvarivati rezultate

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu razgovarala je danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom o regionalnoj saradnji, posebno u svjetlu očekivanih rezultata samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji se održava u julu ove godine u Poznanju, a to su novi regionalni sporazum o romingu i sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine i stomatologe, te arhitekte i građevinske inženjere, saopćio je RCC.

Bregu se zahvalila Dodiku na podršci koju je pružio da Bosna i Hercegovina učestvuje u novom regionalnom sporazumu o snižavanju cijena rominga, prenosi portal Patria.

Dvoje zvaničnika saglasni su da su oba ova sporazuma od velike važnosti za region, s obzirom da građani Zapadnog Balkana imaju neposredne koristi od njih.

- OGLAS -

“Bojazni građana u pogledu aktuelnog ekonomskog stanja jasno su iskazane u svim dosadašnjim izdanjima Balkanskog barometra, s obzirom da je 63 posto ispitanika izjavilo da je nezadovoljno ekonomskim stanjem. Smatram da je ovo najjasniji pokazatelj da politika treba raditi na rješavanju bojazni građana i u tom pogledu brzo ostvarivati rezultate”, rekla je Bregu.

Bregu i Dodik su razgovarali i o prioritetima Bosne i Hercegovine kao predsjedavajuće Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i pripremama za predstojeći samit SEECP-a. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazio je punu podršku Predsjedništva radu Vijeća za regionalnu saradnju i regionalnoj saradnji, kao i predanost procesima regionalne saradnje i formatu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

- Advertisement -

Sastanak sa Dodikom dio je političkih konsultacija generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i Jugoistočnoj Evropi. Konsultacije u Bosni i Hercegovini do sada su obavljene sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA