18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Bulc: Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku

– Vi ste jedan od najznačajnijih transportnih čvorova u regionu i pokušajte da iskoristite takvu poziciju. S njim neizbježno ide ekonomski rast, povezivanje s regionom, a u konačnici transport je taj koji povezuje ljude –, poručila je komesarka Bulc.    

Ocijenila je da je njena današnja posjeta našoj zemlji jedan od najprikladnijih načina da se obilježe izuzetno uspješne dvije godine zajedničkog rada. Kaže da su u te dvije godine uspjeli ostvariti značajne rezultate zahvaljujući saradnji sa svim političkim akterima.

– Projekti koji su smatrani gotovo nemogućim su sada u toku i to zahvaljujući energiji, političkoj mudrosti i sposobnosti ljudi da vide mnogo šire, mnogo dalje od nekih uskih političkih ili nacionalnih interesa i da interese BiH stave kao jedan prioritet u svom djelovanju -, istaknula je komesarka Bulc.

- OGLAS -

Zahvalila je ministru Juski na, kako je kazala, njegovoj iznimnoj predanosti na realizaciji projekata u BiH koji će osigurati povezivanje BiH na širem planu. Navela je da su se u protekle dvije godine fokusirali na dva osnovna rezultata – jedan je bilo usvajanje Transportne strategije, a drugo je bilo potpisivanje izuzetno važnog regionalnog dokumenta kojim je BiH postala dio Transportne zajednice.

– Značaj ova dva elementa ogleda se u tome što je njihova realizacija nama omogućila da pokrenemo dalje, konkretnije aktivnosti, bilo da je riječ o pripremi samih projekata u smislu dokumentacije, sufinansiranja itd. -, navela je komesarka Bulc.

- Advertisement -

Po njenim riječima, u ovom trenutku imaju više od 600 miliona eura investicija koji su osigurani, izdvojeni za potrebe u BiH.

– Sada je pitanje spremnosti samih projekata i njihove konkretne realizacije -, kazala je Bulc, te izrazila uvjerenje da će se ova dostupna sredstva i iskoristiti.

Pozvala je sve domaće aktere da „istu onu političku snagu koju su imali kada su se usvajala dva važna okvira – Strategija i Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici, ponovo iskoriste i da bude prisutna u smislu konkretne realizacije projekata“.

Komesarka Bulc je napomenula da je tokom sastanka s ministrom Juskom razgovarano primarno o dva najznačajnija koridora u BiH, koji ovoj zemlji omogućavaju da bude dio šire transportne mreže. Prvi je Koridor 5-C, a drugi je Jadransko-jonska magistrala. 
Također je navela da je ministra Juska i njegove saradnike zamolila da razmotre i mogućnosti iskorištenja željezničkog saobraćaja kao jedne osovine, ne samo u teretnom saobraćaju nego i u prevozu putnika. Napomenula je da više od 70 posto njihovih investicija ide za željeznice.

Kao jednu od važnijih tema o kojima je razgovarno, komesarka Bulc je spomenula sigurnost na cestama, izrazivši zadovoljstvo da su zemlje zapadnog Balkana nedavno u Ljubljani potpisale pristupanje takozvanoj ‘viziji ziro’.

Istaknula je da je svaki život važan, te da je neprihvatljivo u modernom svijetu današnjice, sa svim tehnološkim uslovima koji su na raspolaganju, da i dalje dolazi do žrtava i stradanja u saboraćaju. Navela je da još uvijek svake godine u EU 26 hiljada je žrtava smrtno stradalih u saobraćaju, 137 hiljada ima teške povrede, „ i to je nešto što je potpuno neprihvatljivo“. Dodala je da joj je zbog toga zadovoljstvo da je BiH pristupila ovoj takozvanoj ‘viziji ziro’, ili ‘nultoj viziji’.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je kazao da „ime komesarke Bulc treba biti ispisano zlatnim slovima kada je u pitanju transportna infrastruktura“.  
Posebno je istaknuo njeno razumijevanje prilikom usvajanja okvirne transportne strategije, te dodao da je zahvaljujući tome u ovom momentu na raspolaganju imamo dvije milijarde i 300 miliona KM za Koridor Vc.

Naveo je da je tokom današnjeg sastanka razgovarano o Okvirnoj transportnoj strategiji, benefitima koje je BiH dobila s njom, kao i benefitima koje je dobila ulaskom u Transportnu zajednicu. Kazao je da je razgovarano i o mostu Gradiška, s posebnim akcentom na to da je, koliko god je bitan most, bitan i pristupni put prema mostu Gradiška.

– Razgovarano je i o Svilaj, sa problemima koje smo imali na Svilaju. Sada, u ovom momentu, Svilaj radimo u punom kapacitetu. Pedeset posto mosta je već gotovo, sav čelik je obezbijeđen za Svilaj i nemamo nikakvih problema niti krize kad je u pitanju taj projekt –, kazao je ministar Jusko.

Dodao je da je razgovarano i o Unsko-sanskoj pruzi, njenom strateškom značaju, te šta imaju namjeru raditi u narednom periodu.

– Govorili smo o Jadransko-jonskoj magistrali i administrativnim koracima koji su neophodni za nas da bi i ta dionica zvanično ušla u mapu ruta koje su ispred Evropske komisije, da bismo mogli aplicirati za tu dionicu od evropskih fondova. Razgovarali smo o sigurnosti u transportu, o tome kakvi su pomaci napravljeni od 2015. do sada, koliko smo smanjili broj fatalnih nesreća, odnosno ishoda u proteklih godinu dana –, kazao je ministar Jusko.

Najavio je da će tim iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH otići u Brisel i konkretno dogovoriti sljedeće korake koje će to ministarsvo raditi sa Evropskom komisijom u narednom periodu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA