12 C
Sarajevo
18.10.2024

Christian Schmidt UŽIVO na FACE-u | “Prijatelji, ohladite malo! Rekao sam NE!”

Pratite intervju Christiana Schmidta UŽIVO na FACE-u!

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, večerašnji je gost u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem”.

U svome gostovanju, Schmidt se osvrnuo na ključna pitanja u Bosni i Hercegovini, a ovdje možete pratiti tekstualni prijenos gostovanja, iz minute u minutu.

ŠOKANTNO! Schmidt otkrio ko ga je molio za “uslugu” nakon nametanja Bonskih ovlasti! “Sve je došlo iz Mostara…”

- OGLAS -

Na dan izbora 2022. godine, Christian Schmidt je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, što je izazvalo reakcije među vladajućim strankama.

U večerašnjem gostovanju na FACE-u, Schmidt je otkrio i kakve je “ideje” čuo, te kakva je “usluga” tražena od njega!

- Advertisement -

“Zadnji put sam iskoristio Bonske ovlasti u vezi sa Izbornim zakonom. Moram reći: ovo je bilo zato što politička klasa nije bila sposobna iznaći zajednički put. Da, znam. Bilo je nekih ideja koje su dolazile iz Mostara: ‘Molim Vas, dodajte legitimno predstavljanje!’ Rekao sam ne! Ja idem za onim što žele birači, da se njihov glasački listić pravilno prebroji. Što se tiče drugih stvari, poput Ustava, to morate sami. Ja ne mogu promijeniti Ustav BiH; mogu samo interpretirati ono što je ispisano u Ustavu i o ovome se pita Ustavni sud. Tako da donosim generalne Bonske ovlasti; samo doprinosim funkcionalnosti države. Osjećam da imam podršku, ali ne osjećam presiju da koristim Bonske ovlasti”, kazao je Schmidt za FACE.

Optuženik Milorad još na klupi Suda BiH! Schmidt otkrio svoja očekivanja u vezi sa procesom protiv Dodika!

Predsjednik RS, Milorad Dodik, i vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika RS”, Miloš Lukić, trenutno se nalaze na sudu zbog krivičnog djela “Nepoštivanje odluka visokog predstavnika za BiH.

Schmidt se u večerašnjem gostovanju u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” osvrnuo kakva očekivanja ima kad je riječ o ovom sudskom procesu.

“Nisam sudija; pomalo sam iznenađen. Ne znam kako će sud odlučiti. Imam neka očekivanja. Govorim o Sudu BiH i sadašnjem slučaju “Dodik”. Mogu li sugerirati da diskutujemo samo o činjenicama, bez ikakvih teorija o tome kako će se stvari odvijati unutar međunarodne zajednice…? Tako… ovo bi bio moj jednostavan odgovor”, kazao je Schmidt za FACE.

Schmidt se direktno obratio i Bakiru Izetbegoviću: “Što ne pronađeš političku zrelost?!”

Prije nekoliko dana, za “Vijesti.ba” podcast, Bakir Izetbegović, lider SDA, komentarisao je ulogu Christiana Schmidta u vezi sa presudom “Kovačević”, iznijevši niz optužbi na račun visokog predstavnika za BiH.

“Rekao sam mu da se nemamo namjeru miješati i preporučio sam mu da ne ide u Strasbourg. Već je obojen sa izmjenama Ustava koje su rađene u dogovoru s Plenkovićem. Vjerovatno ga Plenković nagovara na rušenje presude ‘Kovačević’. Ako to uradi, definitivno će se obojiti šahovnicom”, kazao je Izetbegović.

Schmidt je u večerašnjem izdanju “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem” odgovorio Izetbegoviću.

“Do sada, postoji odbijanje da se uradi, a sada da kažem prijatelju Izetbegoviću: da, razgovarao sam s njim; razgovarao sam s mnogima, ali – to je Vaš posao da implementirate odluke suda, a ne čekati da sud odluči. Sud moramo poštovati, ali posao Vas kao političara u BiH jeste da pronađete zrelost, kako bi se riješili ovi nedostaci u Dejtonskom ustavu. Ponekad sam tako zaprepašten ovim bučnim raspravama, premda umjesto diskusije – bilo bi bolje da svi sjednu. Hajmo sjesti zajedno i implementirati ‘Sejdić – Finci’, ‘Zonić'… sve ove slučajeve – gdje god ima potreba za implementacijom”, kazao je Schmidt za FACE.

Schmidt optužbama na račun slučaja “Kovačević”: “Dragi prijatelji, ohladite malo!”

Evropski sud za ljudska prava je prije godinu dana presudio u korist Slavena Kovačevića, a koji je tužio BiH zbog kršenja njegovih biračkih prava kao pripadnika Ostalih. Vijeće ministara BiH se žalilo i sada je odluka na Velikom vijeću suda u Strasbourgu.

Christian Schmidt je u večerašnjem izdanju “Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem” otkrio i svoju potencijalnu ulogu u ovom slučaju.

“Samo ću reći: dragi moji prijatelji, ohladite malo! Sud će odlučiti o ovom slučaju. Niko ne može osporiti pravo gospodinu Kovačeviću, kao i svima drugima, fundamentalno građansko pravo da se žale sudu. Na sudu se diskutuje, a moje je da sagledam kakve će to rezultate donijeti ovoj zemlji. Mislim, na duže staze, ova ideja građanske države o kojoj čitamo je važna, ali moram reći i smatram da je važno da se pojasni da je BiH multietnička država… I da sam došao u bivšu Jugoslaviju, rekao bih da smo također vidjeli mehanizme kočenja između različitih etničkih grupa. To je ono što sam izvijestio… Nažalost, moram reći: etničke grupe nisu došle do zajedničkog rješenja u vezi sa Ustavom. No, šta nam je činiti? Nešto poput Dejtona u US avijacijskoj bazi? Ne! To je do ljudi, naroda da odluči i za to je potreban dogovor, zrelost… ne samo želje. Ovoga moramo biti svjesni: da imamo kombinaciju ove potrebe za promjenom; da imamo nediskriminatornost, za što je veoma bitan slučaj ‘Sejdić – Finci’, koji je stvorio uvjete za sve ovo još prije petnaest godina. I ništa do danas nije učinjeno. To nije način na koji treba djelovati. No, čekajte malo… Želimo li za manjinske i etničke grupe neku vrstu provjera načina da se balansiraju stavovi i interesi…? Mislim da to treba. Ovo je primjer dobrog iskustva kako živjeti u miru zajedno. Tako da… nije li ovo vrijedno diskusije, nakon čega dolazi odluka i kako ju implementirati…”, kazao je Schmidt za FACE.

Podsjećamo, Evropski sud za ljudska prava je već ranije presudio da BiH treba izmijeniti sastav Doma naroda i Predsjedništva BiH, a navedena presuda ukazuje da je potrebno izmijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH.

Takve izmjene bi značile da je BiH spremna da izvrši svoje obaveze kao članica Vijeća Evrope, kako na domaćem, tako i na evropskom nivou. Svakako se kao pitanje postavlja ozbiljnost države u pogledu izvršenja ove, kao i prethodnih presuda. Ukoliko navedena presuda postane konačna i izvršna u odnosu na BiH, sasvim će biti jasni principi koje će morati slijediti u okviru ustavne reforme, a koji su utvrđeni presudama Suda. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA