15 C
Sarajevo
23.09.2024

Članovi CIK-a još uvijek podijeljeni oko načina popune Doma naroda u FBiH

Iz OHR-a je ranije rečeno da se, s obzirom na to da nije ispoštovan Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da se svi povratnici nisu vratili u predratne domove, treba koristiti popis iz 1991.

HDZ BiH, pak, insistira da se kod popune Doma naroda Parlamenta FBiH primjenjuje popis iz 2013. godine za šta uporište traže u članu 10.12 Izbornog zakona BiH, u kojem stoji odredba da broj i omjer delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH određuje CIK – nakon svakog popisa.

S druge strane, opozicija, analitičari kao i međunarodna zajednica upozoravaju na odredbe Ustava FBiH koji nalaže primjenu popisa iz 1991. godine, sve dok se povratnici ne vrate svojim predratnim domovima, te da bi korištenjem popisa iz 2013., a prije povratka raseljenih svojim kućama, značilo i legalizaciju etničkog čišćenja u BiH počinjena devedesetih, kao i apsolutnu dominaciju HDZ-a u Domu naroda.

- OGLAS -

Podijeljena su mišljenja članova CIK-a o tome koji popis stanovništva koristiti prilikom popune Doma naroda Federacije BiH. Stručne službe članovima CIK-a za današnju sjednicu nisu dostavile ni prijedloge buduće raspodjele mandata, što je članica CIK-a Irena Hadžiabdić ocijenila kao strah službi da će biti okrivljeni u javnosti za način popune Doma naroda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA