13 C
Sarajevo
25.10.2024

Članovi Predsjedništva u Briselu traže kandidatski status za BiH

Članovi Predsjedništva BiH danas će se susresti s Federicom Mogherini, potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u 15.00 sati. Radni doručak s Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, bit će održan u sutra u 09.00 sati.

Istoga dana članovi Predsjedništva BiH imat će susret s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, koji je najavljen za 11.00 sati.

Kandidatski status

- OGLAS -

Milorad Dodik je ocijenio da je potrebno što prije obezbijediti kandidatski status i da svi rade ne tome neopterećeni drugim pitanjima.

“Smatram da je usvojeni mehanizam koordinacije jedini i ispravan način na koji BiH treba da se kreće prema EU i da evropske integracije BiH ne treba da budu opterećene pojedinačnim političkim afinitetima i procesima koji sa evropskim integracijama nemaju nikakve veze”, istakao je Dodik.

- Advertisement -

Činjenica da tri mjeseca poslije izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, kaže srpski član Predsjedništva BiH, najbolje ilustruje trenutno stanje u BiH.

“Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na Upitnik kako bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma”, naglasio je Dodik.

Vladavina prava

Uoči puta u Brisel Šefik Džaferović je istakao kako očekuje da dobijemo one signale koji jedino mogu doći od EU, da se u BiH poštujue vladavina prava kao elementtarni princip na kojem je i utemeljena EU.

„Odgovori na dodatna pitanja su praktično finalizirani ovdje u BiH, ostalo je da se prevedu na engleski jezik, rađeno je na tome i preko vikenda. Ostalo je da se obave još neke tehničke stvari. Dakle, BiH je praktično završila odgovore na ova dodatna pitanja, i idemo s tom viješću, da je BiH praktično završila taj proces. Očekujemo da u toku ove godine, što je prije moguće, dobijemo kandidatski status. EU je odlučila da prema BiH još od decembra 2014. godine ima nešto brižljiviji odnos kada je Evropski put BiH u pitanju. Očekujemo da se zbog situacije u BiH taj odnos nastavi i da se on iskaže kroz dodjelu statusa kandidata našoj zemlji u toku ove godine, što je moguće prije“, poručio je Džaferović.
On je istakao kako je to je posao koji trebamo da radimo ovdje u našoj zemlji.

„Doći će mišljenje Evropske komisije, a u mišljenju EK sasvim sigurno bit će utvrđena potreba brojnih reformi koje trebaju da se sprovedu u ovoj zemlji, i da se onda, ugradivši elemente tog mišljenja, i reforme koje će trebati provoditi, u parlamentarnim tijelima na svim nivoima posvetimo tim pitanjima. Dakle, da radimo reforme u ovoj zemlji“, zaključio je Džaferović.

Mudro i pametno

Uoči prve službene posjete novog saziva Predsjedništva BiH Briselu, Željko Komšić je istakao da u Brisel „idemo sa porukom da mislimo da bi bilo dobro, mudro i pametno, ne samo više za nas, već možda i za zemlje EU da BiH više dobije kandidatski status.

„Tačno je da mi možda nismo onakvi kakve bi nas željeli vidjeti u Briselu, ali bojimo se da bi svaki izgubljeni dan, mjesec ili u ovom slučaju godina, jer idu izbori za EU parlament, treba se formirati nova Evropska komisija, da ta godina koju možemo da izgubimo, može biti jako štetna ne samo po BiH već i po cijelu regiju“, smatra Komšić.

On je dodao kako ta odluka koju bi trebalo da donesu zvaničnici EU, možda liči na tehničku odluku, ali duboko je politička odluka.

„Mislimo da bi bila korisna, kako za BiH, tako i za regiju, a čini mi se i za cijelu EU“, zaključio je Komšić.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA