12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Čović: Uskoro dogovor o Vijeću ministara, svi imaju želje za resore

Lider HDZ-a Dragan Čović kazao je na konferenciji kako je sasvim izvjesno da će 13. Sabor HDZ-a BiH biti održan u subotu, 27. aprila u 11 sati u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

– Donijeli smo sve nužne odluke za sazivanje Sabora, tako da mislim da ćemo ići spremno na 13 izborne i izvještajnio Sabor HDZ-a – kazao je on.

U sklopu tačke dnevnog reda koja se ticala aktuelne političke situacije u BiH, kako je rekao, danas je razmatrana i uspostava vlasti na svim nivoima, prenose Vijesti.ba.

- OGLAS -

– Raspravili smo nekoliko tema, a jedna od njih je bila sve ono što se ovih dana dešavalo u medijima oko toga da li se neke grupacije organiziraju u BiH, na koji način i u kojoj mjeri mogu narušiti politički sistem, sigurnosne prilike i pravni sistem BiH – kazao je Čović.

Bilo je, kako kaže, govora i o izbjegličkom valu, odnosno migracijskim procesima.

- Advertisement -

– Apsolutno je naše uvjerenje da ih ne naziremo u BiH. I mi stalno nagađamo koji je to broj ljudi koji ulazi, ne znajući ni ko je ušao, ni ko je izašao, pa je onda jasno da samo nagađamo. A onda postoji jako puno špekulacija, pa čak i od predstavnika pojedinih institucija koji povremeno senzacionalistički izlaze s tim informacijama – poručio je Čović.

Informirao je kolege da ćemo ovih dana nastaviti sa razgovorima oko uspostave vlasti na nivou Vijeća ministara.

– Informirani smo i oko ovoga što se radi u Livanjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, obzirom da je tu sve apsolutmno pod nadzorom, samo je pitanje kad ćemo na miru taj posao završiti, ali nema apsolutno nikakvih problema – naveo je on.

Kada je u pitanju Vijeće ministara, navodi, nužno je donijeti jednu izjavu između predstavnika tri stranke koje pregovaraju, sa željom da se uz tu izjavu odmah dogovore i resori.

– To bi onda bio znak da možemo ići sa mandatarom Vijeća ministara i procedurama koje su predviđene. Siguran sam da ćemo u narednih dan-dva imati razgovore na tu temu i meni se čini da nismo daleko od toga da se dogovorimo. Međutim, ne bi bilo prvi put da nismo daleko, a da se ništa ne desi – dodao je Čović.

Novinare je zanimalo kako gleda na stavove iz SDA, iz koje slična ministarstva u Vijeću ministara BiH žele kao i HDZ BiH.

– Evo, ja ću pomoći sad SDA – mi želimo svako ministarstvo od njih devet koji su u Vijeću ministara, pa vidjet ćemo šta ćemo kroz pregovore uspjeti dobiti – odgovorio je Čović.

Prema njegovim riječima, prije pregovora svi misle kako su preznačajna ministarstva u kojima nemaju svog ministra, a da su beznačajna ona u kojima su njihovi ministri na čelu.

– Bez obzira govorili mi o sadašnjoj poziciji, kada imamo ministre odbrane, pravde i finansija, i mi smo mislili da smo jako zadovoljni time. Kao što sutra, kad budemo imali ministre vanjskih poslova, finansija i sigurnosti, bit ćemo jednako zadovoljni – kazao je Čović, poručivši da je suština u tome da u Vijeću ministara po tri mjesta pripadaju Bošnjacima, Hrvatima i Srbima.

Dio je to pregovaračkog procesa, ističe Čović, dodavši kako svako ima svoje želje, ali i taktike.

– Ne trebate vi potcijeniti činjenicu da neko namjerno traži nešto, da bi dobio nešto drugo, ali evo, to neka bude taktika pojedinih pregovarača – rekao je Čović.

Nije zainteresiran, kaže, za špekulacije, ali mu je bitno, tvrdi, da se Vijeće ministara što prije uspostavi.

– Siguran sam da će HDZ, odnosno predstavnici HNS-a imati najbolje kandidate za sva resorna ministarstva, kroz ministarske i zamjeničke pozicije – poručio je Čović.

Osvrnuvši se na situaciju oko migranata, kazao je da će zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara zatražiti da se o tome raspravlja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA