10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Crnadak održao sastanak s novoimenovanim glavnim tajnikom CEI-a

Crnadak je na početku čestitao gostu izbor na funkciju i istakao da regionalna suradnja predstavlja jedan od stupova dugoročne stabilnosti i prosperiteta regije, te će stoga Bosna i Hercegovina, kao odgovoran i pouzdan partner, nastaviti aktivno doprinositi radu CEI-a.

Ministar je informirao izaslanstvo CEI-ja da je nakon Općih izbora parlamentarna vlast formirana i da se očekuje skoro formiranje Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, te je istaknuo da će europske integracije i regionalna suradnja i dalje biti na vrhu prioriteta vanjske politike BiH.

Zajednički je ocijenjeno da Centralnoeuropska inicijativa treba da ostane otvorena za pristupanje novih država članica, kao i eventualni povratak Austrije u članstvo CEI.

- OGLAS -

Crnadak je obavijestio Antonionea da BiH daje punu podršku inicijativi da se CEI-ju u narednom periodu kao punopravni član pridruži i Grčka.

Antonione je izrazio zadovoljstvo ulogom i proaktivnim pristupom Bosne i Hercegovine u CEI-u, pohvalio posvećenost BiH regionalnim mehanizmima suradnje, i podsjetio na vrlo uspješno predsjedanje BiH CEI-jem tokom 2016. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA