11 C
Sarajevo
25.05.2024

Cvijanović: Dodikova inicijativa jača poziciju Republike Srpske, to bi spriječilo ignorisanje naših institucija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je cilj inicijative predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u procesu izmjena Izbornog zakona BiH predloži da predsjednik Republike Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH jačanje pozicije Republike Srpske i sprečavanje ignorantskog odnosa.

– To je jedna od varijanti kojom bi se moglo obezbijediti da ono što se radi, priča, planira, strateški dogovara i realizuje na prostoru Republike Srpske nađe mjesto preko jednog sagovornika iz Republike Srpske na nivou institucija BiH, jer često dolazi do lutanja u slučaju da imate određenu nejednakost između različitih garnitura, rekla je Cvijanović novinarima u Laktašima.

Cvijanović je upozorila da se veoma često ne može obezbijediti ta sinhronizacija stava, što najbolje može da potvri ona, kao nekadašnji premijer, koji je trebalo da ima komunikaciju na nivou BiH sa ljudima iz druge političke garniture, koji su ignorisali institucije Republike Srpske.

- OGLAS -

– Na taj način bi se spriječio bilo kakav ignorantski odnos. Dakle, Republika Srpska bi bila čvrsto pozicionirana u svom stavu. Naravno, to je samo jedna od varijanti, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je napomenula da se i prije desetak godina ova ideja pojavljivala kao jedna od opcija, da datira iz vremena kada su se prvi put vodili pregovori o tome kako riješiti odluke međunarodnih sudova, odnosno Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je sugerisao određene izmjene izbornog zakonodavstva da bi se otvorio prostor za kandidaturu svih građana.

- Advertisement -
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA