11 C
Sarajevo
28.05.2024

Danas u RS-u nastavak rasprave o rezervnom sastavu policije

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić odbacio je sinoć navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji RS.

Upozorio je i da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori i prikriveni istražioci.

Iz MUPRS-a tvrde da će upostavljanje rezervnog sastava policije doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a zakonom je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlaštenja kao i policijski službenici redovnog sastava, dok se mijenjaju i pojedina ovlaštenja direktora policije.

- OGLAS -

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije.

- Advertisement -

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa “neovlašteno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“, je medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentrane procedure.

U parlamentu je danas, trećeg dana zasjedanja, predviđeno glasanje o apsolviranim tačkama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA