17.7 C
Sarajevo
23.10.2024

Davor Gjenero: Dodik i Čović permanentno ruše BiH!

Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero za Face je komentarisao odlazak Dragana Čovića i visokih dužnosnika HDZ-a, te sada već bivšeg ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia u Banja Luku 9. januara.
”Ponašanje Čovića i njegove HDZ-ove svite je jedna stvar, a odlazak Ivana Del Vechia u Banja Luku je druga. Ipak i jedno i drugo je prije svega skandalozno, paradoksalno i kršenje presude Ustavnog suda BiH.”

O obilježavanju neustavnog dana RS-a, Gjenero kaže:
”Hrvatska ne priznaje neustavni dan RS-a. Kod nas u Hrvatskoj preovladava isto mišljenje kao i kod vas u Bosni i Hercegovini. Onaj ko slavi tzv. dan RS-a istovremeno slavi i genocid nad Bošnjacima i Hrvatima.”

Sudbina Del Vechia je poznata. Postao je bivši, ali sudbina Dragana Čovića je neizvjesna, smatra Gjenero.
”Del Vechio za 5 godina u BiH ništa nije uradio. On je nekompetentna osoba koja je ambasador na osjetljivoj destinaciji, što Sarajevo i jeste. Prije ili kasnije zbog svoje nekompetencije morao je napraviti ovako veliku glupost. Niko nikada nije u Hrvatskoj diplomatskoj mreži pao ovako nisko. Čović je ipak druga priča. Na nedemokratski način je učvrstio svoju poziciju u svom biračkom tijelu i zbog toga neće pasti tako brzo. Naprotiv, njegov pad je daleko”, rekao je Gjenero, pa je istakao koliko BiH uništava savezništvo Dodika i čovića :
”Meni je nezamislivo, da mi bilo ko na bilo kakav način može opisati savezništvo Dodika i Čovića. Ne postoji nijedno opravdanje za njihovo savezništvo. Oni permanentno uništavaju BiH. Suluda koncepcija stvaranja trećeg entiteta i dioba BiH neće proći jer niko u Hrvatskoj ne podržava takvo nešto.”

- OGLAS -

Odgovarajući na pitanje zbog čega je Čović u savezništvu sa Dodikom i zašto Hrvatska ne reaguje, Gjenero kaže:
”Čović je igrač svih onih koji štete BiH. On je ruski igrač. Plenković i Vlada Hrvatske će se sve više distancirati od Čovićeve politike, a Plenković će prije ili kasnije priznati ono što zaista i misli.Morat će reći bosanskim Hrvatima da je njihov glavni grad Sarajevo, da moraju gledati prema njemu i da u savezništvu sa Bošnjacima u Sarajevu moraju rješavati sve svoje probleme.”

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA