21 C
Sarajevo
27.09.2024

Dedić: Cilj završiti projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u FBiH

Ugovor su uime Federalnog ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede potpisali šef Jedinice za implementaciju projekata Alojz Dunđer i direktor izvođača radova kompanije „Papilon Čelić“ Admir Salihović, a vrijednost ugovora je 1,63 miliona KM.

Projekt razvoja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području 10 općina i gradova u Federaciji BiH, a ukupna vrijednost projekta je 28 miliona KM.

Završetkom tog projekta ukupno će biti 4436,10 ha poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem i 2300 ha zemljišta u FBiH za koje će biti riješena odvodnja.

- OGLAS -

 – U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima te resurse trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine tema su suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u 10 planiranih područja, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke napravimo slične projekte i u drugim općinama – istakao je ministar Dedić.

 S obzirom da je nizak nivo razvijenosti sistema navodnjavanja jedna od glavnih prepreka razvoja poljoprivrede, cilj Federacije BiH je što više povećati procent navodnjavanih površina.

- Advertisement -

Razvoj sistema navodnjavanja iziskuje visoka ulaganja, ali su koristi i prednosti dugoročne, jer pored sprječavanja suše, kao elementarne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji koje će biti sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, stepen korištenja zemljišta, a otvara se mogućnost druge sjetve, sa znatnim povećanjem kvalitete plodova. 

Osim Živinica projektna područja se nalaze na području gradova i općina: Široki Brijeg, Ustikolina, Goražde (sa dvije lokacije), Čapljina, Odžak, Žepče, Sanski Most i Bihać.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA