9 C
Sarajevo
23.09.2024

Direktor “Elektroprivrede BiH” o nestanku struje: “Ovakve situacije su moguće i ubuduće”

Upozorio je da su ovakvi ispadi mogući i ubuduće te da je važno sačuvati stabilan energetski sistem.

Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, govorio je o današnjem kolapsu koji je izazvao nestanak struje na području naše države, ali i u Crnoj Gori, dijelu Hrvatske, Albaniji i Grčkoj.

U “Dnevniku 2” na Federalnoj televiziji govorio je o uzrocima koji su doveli do totalne paralize elektroenergetskog sistema u ovim državama koja je trajala nekoliko sati. Upozorio je da su ovakvi ispadi mogući i ubuduće te da je važno sačuvati stabilan energetski sistem.

Buljubašić je pojasnio da je trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je u potpunosti stabilno i da je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dodao je da dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

- OGLAS -

“Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji – čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u ‘Elektroprivredi’ koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo”, rekao je Buljubašić za FTV.

Zatim je upozorio i na to da su ovakve situacije moguće i ubuduće naglasivši da je zbog toga bitno održavati stabilnim energetski sistem i energetska postrojenja u BiH, što samim time znači i stabilnu proizvodnju. Pojasnio je i to da je današnji kolaps nastao zbog prekida u interkonektivnim dalekovodima.

- Advertisement -

“Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi – 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti ‘Elektroprivrede BiH’ bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar ‘Elektroprivrede BiH'”, kazao je Buljubašić.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati ‘Elektroprivreda BiH’ će, vjerojatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

“Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu ‘Elektroprivreda BiH’ jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno – pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu”, ustvrdio je Buljubašić.

Demantovao je informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla.

“Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima”, poručio je, između ostalog, Buljubašić.

Podsjetimo, danas je u popodnevnim satima došlo do prekida u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj, što je trajalo nekoliko sati. Prve informacije govore da je do kolapsa došlo usljed preopterećenja energetskog sistema, međutim, nakon detaljnih analiza i provjera bit će poznate zvanične informacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA