10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Direktor RAK-a Draško Milinović kažnjen zbog sukoba interesa u vezi s izgradnjom teniskih terena!

Draško Milinović nakon prijave TIBiH, kažnjen je zbog sukoba interesa oko izgradnje teniskih terena! Protiv Hurtića pokrenut postupak, slučaj Dodik nakon dvije godine “pod tačkom razno”.

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH utvrdila je na današnjoj sjednici da je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Draško Milinović prekršio zakon jer se nalazi na čelu Teniskog saveza RS koji je dobio desetine miliona KM iz budžeta za izgradnju teniskih terena u Banjoj Luci. Ovaj slučaj Transparency International u BiH (TIBIH) prijavio je Komisiji još prošle godine, a Milinović je kažnjen obustavom deset posto plate u narednih šest mjeseci zbog sukoba interesa. Slučaj je sporan i što se prebacivanjem novca na račune Saveza izbjeglo provođenje postupka tendera za izgradnju ovog objekta, na šta je TIBiH također upozoravao.

Na istoj sjednici nije izrečena sankcija protiv Nermina Nikšića, kojeg je TIBIH prijavio još dok je obavljao funkciju zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH, jer je njegov sin direktor preduzeća koje je poslovalo sa javnim preduzećem „Igman“ d.d. Konjic, što je jasno zabranjeno Zakonom. Nakon sjednice je rečeno da je postupak protiv Nikšića obustavljen.

- OGLAS -

Zbog iste situacije još prije dvije godine TIBIH je prijavio tadašnjeg člana predsjedništva Milorada Dodika, jer su firme članova njegove uže porodice dobijale poslove od države. Ipak taj slučaj nikada nije razmatran, a danas se na sjednici Komisije našao pod tačkom “razno”. Kako je rečeno, odluka nije pripremljena i Komisija nema materijale po kojima može raditi tako da će se o svemu očitovati na narednoj sjednici. Podsjećamo da je rad ove Komisije godinama blokiran zbog političkog načina donošenja odluka i da je ovo prva sjednica u ovom sazivu Parlamentarne skupštine BiH.

Na istoj sjednici donesena je odluka o pokretanju postupka protiv aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića kojeg je TIBiH prijavio zbog sukoba interesa, jer je vlasnik Izdavačke kuće NAM iz Tuzle koje je nedavno na dva tendera dobilo preko 1,4 miliona KM, iako je privatnim firmama državnih funkcionera izričito zabranjeno da sklapaju poslove vrednije od 5000 KM sa bilo kojim organom koji se finansira iz budžeta.

Komisija je, također nakon prijave TIBiH, pokrenula i postupak protiv novog direktora “BH Telekoma” Amela Kovačevića, bivšeg savjetnika ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića. Kovačević je imenovan za generalnog direktora, iako zakon ne dozvoljava savjetnicima izabranih zvaničnika da rukovode javnim preduzećima šest mjeseci nakon isteka mandata.

Na današnjoj sjednici izrečene su, između ostalog, sankcije zastupniku u Predstavničkom domu BiH Obrenu Petroviću, kao i bivšem direktoru Agencije za lijekove BiH Aleksandru Zolaku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA