20 C
Sarajevo
08.09.2024

Dodik: “Helikopteri Srbije mogu izručiti 65 tona vode, a Helezova sramna mašinerija…”

Tvrdi “da se nastavlja histerija protiv Srbije”.

Helikopter MUP-a Srbije na kojem vlasti iz RS insistiraju da gasi požar na jugu Bosne i Hercegovine i dalje je predmet brojnih rasprava. Nakon poruke ministra odbrane BiH Zukana Heleza da neće dozvoliti da helikopter iz Srbije gasi požar u BiH, jer je, kako je istakao, cilj omalovažiti državne institucije, stigao je i odgovor Milorada Dodika, predsjednika ovog bh. entiteta.

“Ne mogu da vjerujem gdje živim i šta slušam. Dakle, kada sam bio u Predsjedništvu BiH, nama su saopćili da ima nekoliko helikoptera od čega su bila ispravna samo dva od kojih se jedan digao i pao, pa se razbio. Ja sam rekao da neću da učestvujem u tome da ne bi poginuli piloti, pa nisam davao saglasnost. Onda smo pomagali da se gase požari kod Konjica i naša helikopterska jedinica je to činila, a ja sam dobio krivičnu prijavu da nisam dao saglasnost”, rekao je Dodik.

Zatim se nadovezao na Helezove izjave.

- OGLAS -

“Slušam jučer onog Heleza i znate šta ću vam reći… Znate li koliko može sada helikopterska jedinica Srbije isporučiti vode za gašenje požara – 65 tona i to za nekoliko minuta na jedno mjesto… a znate li koliko to može učiniti ta sramna helikopterska mašinerija tog Heleza – u najboljem slučaju tonu i 800 litara i on priča kako je on savremen”, naveo je.

Tvrdi “da se nastavlja histerija protiv Srbije”.

- Advertisement -

“Samim time to ste mogli vidjeti na osnovu ovog raspoređivanja policajaca. Policajci iz Srbije se nalaze u Hrvatskoj po dogovoru da im budu tamo na raspolaganju da se pojača sigurnost građana. Po tom uzoru koji čine mnoge zemlje u svijetu, pa je na kraju onaj Isak (federalni ministar MUP-a, op. a.), bez obzira ko je i šta je, izašao i rekao da je sve uredu, međutim, ta histerija ne prolazi i sve što je iz Srbije pravi im problem i misle da je agresija. Tako da, eto mu (Helezu, op. a.) sva ta njegova mašinerija koja može podići tonu vode za gašenje požara. To može svaka cisterna to ovdje natovariti. Imamo, s druge strane, Srbiju koja može isporučiti 65 tona vode u sekundi. To se ne može uporediti. Ljudi žive u imaginacijama i misle da su aktuelniji što bolje slažu. Time se oni bave. I zato je BiH neodrživa takva i ne može uspjeti i srediti”, zaključio je Dodik.

Podsjetimo, danas se oglasio i Nenad Stevandić, predsjedavajući Narodne skupštine RS (NSRS), koji je poručio da iz ovog entiteta neće isporučiti gas na zimu kako ne bi omalovažili državu, “pa da se onda Sarajevo grije na Heleza, Komšića i ostale”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA